Po dlouhé nemoci zemřel David Crosby z The Byrds a Crosby, Stills & Nash

20.01.2023 00:39 - Jiří V. Matýsek | foto: NPR

Ve věku 81 let zemřel jeden z přímých účastníků legendárního festivalu Woodstock, zpěvák a kytarista David Crosby. Byl zakládajícím členem dvou výrazných formací, rockových The Byrds a folk-rockové superskupiny Crosby, Stills & Nash.

Zprávu o úmrtí potvrdila vdova po muzikantovi pro web Variety: "S velkým zármutkem oznamujeme, že nás po dlouhé nemoci opustil náš milovaný David (Croz) Crosby. Byl s láskou obklopen svou manželkou, spřízněnou duší Jan a synem Djangem. I když už tu s námi není, jeho lidskost a laskavá duše nás budou nadále provázet a inspirovat. Jeho odkaz bude i nadále žít v jeho legendární hudbě. Mír, lásku a harmonii všem, kdo Davida znali, a těm, kterých se dotkl. Bude nám velmi chybět. V tuto chvíli vás s úctou a laskavostí žádáme o soukromí v našem zármutku a vyrovnávání se s naší hlubokou ztrátou. Děkujeme za lásku a modlitby."

Mezi prvními kolegy muzikanty, kteří projevili zármutek nad Crosbyho úmrtím, byl Brian Wilson z Beach Boys, který na Twitteru uvedl: "Nevím, co na to říct jiného, než že mi zpráva o Davidu Crosbym zlomila srdce. David byl neuvěřitelný talent - tak skvělý zpěvák a skladatel. A úžasný člověk. Prostě nemám slov," neskrýval smutek.

Crosby svou hudební kariéru zahájil v roce 1964, kdy se přidal k The Byrds. Odtud byl po třech letech vyhozen a v roce 1968 dal dohromady společně se Stevenem Stillsem a Grahamem Nashem trio Crosby, Stills & Nash, k němuž se později přidal ještě kanadský písničkář Neil Young. Svou muzikantskou kariéru ukončil vloni, v osmdesáti letech, jak sám tehdy konstatoval, byl prostě "starý". Pod svým jménem vydal osm studiových desek, poslední "For Free" před dvěma lety.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY