U2 oděli čtyřicítku svých skladeb do nového hávu. Vyjdou v březnu na kolekci "Songs of Surrender"

11.01.2023 16:14 - Ondřej Kocáb | foto: Kurt Iswarienko / Universal Music

U2 se netají tím, že mají rozpracovaných spoustu projektů, včetně dlouho slibovaného patnáctého studiového alba "Songs Of Ascent" a možná i rockové kolekce inspirované AC/DC. Nejprve však 17. března vydají pod názvem "Songs of Surrender" předělávky svých čtyřiceti starších písní.

Chystaná nahrávka, naplánovaná na Den svatého Patrika, bude společníkem k Bonovým nedávným memoárům "Surrender", které vypráví příběh čtyřiceti písní této irské kapely. Skupina fanoušky o svých nejbližších aktivitách informovala hodně specificky. Namísto klasického oznámení přes oficiální web či sociální sítě formace tento týden těm nejvěrnějším rozeslala ručně psaný dopis od kytaristy The Edge.

"Když se píseň stane známou, je vždy spojena s konkrétním hlasem. Nemohu pomyslet na 'Tangled Up in Blue', aniž bych si vybavil témbr Boba Dylana, nebo "All the Time in the World" bez jedinečného hlasu Louise Armstronga. Co se tedy stane, když se hlas vyvine a zkušenost a zralost mu dodají další rezonanci? U2 jsou tu dost dlouho na to, aby věděli, jaké to je. Platí to pro nás všechny, ale platí to zejména pro Bona," začíná The Edge zprávu fanouškům.

"Faktem je, že většina naší práce byla napsána a nahrána, když jsme byli parta velmi mladých mužů. Ty písničky pro nás teď znamenají něco docela jiného. Některé vyrostly s námi a další jsme již přerostli. Esence těch písní je stále v nás, ale jak se s tou esencí znovu spojit, když jsme se posunuli dál a dospěli?

Hudba vám umožňuje cestovat v čase, a tak jsme si začali představovat, jaké by to bylo přenést tyto písně s námi do současnosti a přetvořit je pro 21. století. To, co začalo jako experiment, se rychle stalo osobní posedlostí, protože tolik raných skladeb U2 podlehlo nové interpretaci. Postpunkovou naléhavost nahradila intimita. Nové tóny. Nové akordy. Přišla nová tempa a nové texty. Ukazuje se, že skvělá píseň je tak trochu nezničitelná. Každá píseň se postupně začala otevírat novému autentickému hlasu této doby, lidí, kterými jsme. Doufám, že se vám náš nový směr bude líbit."

Jakékoli další detaily k "Songs of Surrender" jsou prozatím neznámé, podle všeho by se však tracklist nahrávky neměl stoprocentně shodovat se čtyřicítkou písní, o nich Bono píše ve zmíněné knize. Níže si můžete pustit trailer k desce, v němž zní minutová ukázka z nové verze skladby "Beautiful Day".



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY