Symfonická Lucie startuje v top desítce českého albového žebříčku, vede Viktor Sheen

05.01.2023 16:08 - Josef Martínek | foto: Roman Černý

První vydání tuzemských hitparád v roce 2023 je ještě ovlivněno dozvuky vánočních svátků - v IFPI totiž spojili dohromady žebříčky za uplynulé dva týdny. Na první místo v rádiích se probojovali Marshmello a Khalid se songem "Numb", albům kraluje starý známý Viktor Sheen s "Příběhy a sny".
Marshmello feat. Khalid - Numb
© Republic Records
RÁDIA - Více než půl roku po svém vydání se singl "Numb" dočkal prvního místa v České republice. Marshmello a Khalid navázali na předešlou úspěšnou spolupráci "Silence" z roku 2017, která si svého času ve světových žebříčcích vedla také velmi dobře. Jejich novější společný song triumfoval vedle České republiky ještě v Kanadě a do top desítky se podíval i v několika dalších zemích.

Ewa Farna se po dvou vítězstvích přesunula na stříbrný stupínek, pro její "Vánoce na míru" je to ale pravděpodobně poslední medailový zářez - alespoň na dalších jedenáct měsíců. To samé platí i o písničce "Vánoční" skupiny Kryštof a Karla Gotta, která se po minulé šestadvacítce nyní zjevila na čísle pět.

Překvapení přináší bronzová příčka, na kterou se vyšvihli britský producent Jonas Blue a písničkář Julian Perretta se svou "Perfect Melody". Posunuli se hned o dvacet osm míst kupředu.

Ještě razantnější skok učinil další britský hudebník Moss Kena, který se skladbou "Primadonna" získal k dobru hned šedesát sedm řádek a zakotvil na osmičce. Na průnik mezi deset nejhranějších kousků mu stačily pouhé čtyři týdny v pořadí. Devítka patří norské zpěvačce Sigrid a hostujícím Bring Me The Horizon - také oni si s "Bad Life" významně polepšili, konkrétně o šestatřicet pozic.

Novinky se tentokrát sešly pouze dvě. O tu lépe postavenou se postaral dánský producent Martin Jensen ve spolupráci s Cheat Codes. Jmenuje se "One Day" a začíná jako třiapadesátá nejhranější. O čtyři příčky níže boduje Tomáš Klus se svou vánoční skladbou "Zvonova zpověď".

Top 10 ČR - rádia:
  1. Marshmello feat. Khalid - Numb
  2. Ewa Farna - Vánoce na míru
  3. Jonas Blue feat. Julian Perretta - Perfect Melody
  4. Nico Santos - Weekend Lover
  5. Kryštof feat. Karel Gott - Vánoční
  6. Kamrad - I Believe
  7. Lewis Capaldi - Forget Me
  8. Moss Kena - Primadonna
  9. Sigrid feat. Bring Me The Horizon - Bad Life
  10. Alvaro Soler feat. Topic - Solo para ti


Viktor Sheen - Příběhy a sny
© Warner Music
ALBA - V předvánočním týdnu se ze zlata (zřejmě díky prodeji cédéček jako dárků) mohl radovat Kabát, nyní ale otěže znovu přebírá jistota jménem Viktor Sheen. Ani čtrnáct měsíců po vydání nepřestávají fanoušci streamovat jeho nahrávku "Příběhy a sny", která za pětapadesát kol ještě neopustila top desítku a jen ve výjimečných případech se nevešla na stupně vítězů.

Za stříbrnými Kabáty a "El Presidento" následuje na trojce Calin, pro kterého byl uplynulý rok rovněž nadmíru úspěšným obdobím. Vedle zájmu o desku "POPSTAR" se mimořádně dařilo také singlu "Hannah Montana", jehož klip už na YouTube nasbíral skoro deset milionů přehrání.

Čtyřku berou nedávní vítězové Yzomandias a Nik Tendo se společným počinem "Kruhy & vlny", kteří poprvé opouštějí stupně vítězů. V top pětce se udržel i Michael Bublé se sváteční kolekcí "Christmas".

O jedinou novinku elitní desítky se postarala skupina Lucie, která svoje písně oblékla do symfonického hávu, čímž po dvaceti letech navázala na projekt "V opeře". Album "V opeře 2022 & bonusy" připomíná nedávné halové turné a nabízí i několik remixů. V hitparádě to stačilo na sedmičku.

Do žebříčku se vměstnaly ještě tři další čerstvé kousky. Čtrnáctku si vysloužila americká r'n'b zpěvačka SZA se svou druhou studiovkou "SOS", čtyřicáté místo bere ústecký rapper Vercetti CG s počinem "Luvv Me" a pětasedmdesátý je jeho slovenský kolega Radikal Chef zásluhou "Freeride 4".

Top 10 - alba:
  1. Viktor Sheen - Příběhy a sny
  2. Kabát - El Presidento
  3. Calin - POPSTAR
  4. Yzomandias & Nik Tendo - Kruhy & vlny
  5. Michael Bublé - Christmas
  6. Rest & DJ Wich - Tlak
  7. N Lucie - V opeře 2022 & bonusy
  8. Viktor Sheen - Černobílej svět
  9. Metro Boomin - Heroes & Villains
  10. Taylor Swift - Midnights

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 51. a 52. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY