Nádherný zpěv, intimita a harmonie. "Dvě slunce" Anety Langerové zářila v pražském Studiu DVA

17.12.2022 18:36 - Josef Martínek | foto: Jana Braunová / musicserver.cz

Rok se s rokem sešel a Aneta Langerová před Vánocemi opět zavítala do pražského Studia DVA, aby připomněla své zatím poslední album "Dvě slunce" i starší tvorbu. S kapelou a smyčcovým triem nabídla divákům niterný zážitek, z něhož jako již tradičně nejvíce čněl její nezaměnitelný hlas.

Live: Aneta Langerová

místo: Studio DVA, Praha
datum: 16. prosince 2022
setlist: Dvě slunce, Bílý Den, Tragédie u nás na vsi, Dívka, V bezvětří, Na horách sněží, Tam kam, Malá mořská víla, Nevěsta, Marie, Tráva, Netopýr, Tělo 2086, Svatá Kordula, Jak krásné je být milován, Závrať, Větrné mlýny. Přídavky: Voda živá, Strom
Fotogalerie

Vystoupení v útulném prostoru Studia DVA bylo svým způsobem příjemným déjà vu. Loni se v předvánočním čase Aneta Langerová konečně vydala na vinou covidu odkládané turné "Dvě slunce aneb Jak krásné je být milován" a pro zájem publika tato série stále pokračuje. Program byl tedy až na pár výjimek téměř totožný jako před rokem, chyběl pouze gospelový sbor.

Aneta Langerová, Studio DVA, Praha, 16.12.2022
© Jana Braunová / musicserver.cz
S muzikanty ze svojí kapely a smyčcovým triem si však interpretka bohatě vystačila. V této podobě hraje svoje písně už řadu let - poprvé se tak stalo na turné "Pár míst..." z roku 2011, s následující deskou "Na Radosti" z roku 2014 se pak toto nástrojové obsazení stalo na jejích koncertech již naprostou samozřejmostí.

Večer odstartoval titulní skladbou ze zatím poslední desky "Dvě slunce", na kterou plynule navázal v rádiích úspěšný singl "Bílý Den". V něm Aneta požádala o zapojení přítomné publikum, které si s ní refrén ochotně zazpívalo.

Aneta Langerová, Studio DVA, Praha, 16.12.2022
© Jana Braunová / musicserver.cz
K nejatraktivnějším položkám setlistu patřila "Tragédie u nás na vsi", která vypravuje venkovskou detektivní zápletku. Pro svou obrazotvornost i muzikantskou členitost dokáže filmově znějící song přihlížející vždy spolehlivě vtáhnout do děje. Ani tentokrát tomu nebylo jinak.

Zpěvačka se opět nacházela ve výborné hlasové kondici, což potvrdily komorní výpovědi jako "No horách sněží" nebo "Tam kam", v nichž hrál prim právě její charakteristicky zbarvený vokál. Rodačka z Říčan má tu výhodu, že hlas v jejím případě není jen prostředkem obsahového sdělení, ale sám o sobě slouží jako nosný prvek. Bylo by příjemné ho poslouchat, ať už by zrovna zpívala cokoliv.

Aneta Langerová, Studio DVA, Praha, 16.12.2022
© Jana Braunová / musicserver.cz
V porovnání s minulým rokem potěšil návrat repertoárové klasiky "Malá mořská víla" z patnáct let starého alba "Dotyk". Také v ní se diváci, byť nesměle a poklidně, zapojili do zpěvu, čímž podpořili vlídnou a přátelskou atmosféru v sále. Změnu tempa pak ocenili s hravou "Nevěstou", při níž jinak spíše introvertní umělkyně dává průchod svému rozvernějšímu já.

S blížícím se závěrem došlo i na energický námořnický hit "Svatá Kordula", který za osm let od svého vydání uzrál ve skutečnou jistotu Anetina repertoáru. Emotivní chvilky pak přinesla nádherně klenutá balada "Jak krásné je být milován" a následující "Závrať", která má naživo takové grády, že ji rozvášněná interpretka dozpívala klečící na kolenou.

Koncert zakončily megahit "Voda živá" a pokojná písnička "Strom", které si vestoje aplaudující obecenstvo vyžádalo jako přídavky. Byla to působivá tečka ze večerem, který v adventním čase pohladil po duši.

Aneta Langerová, Studio DVA, Praha, 16.12.2022
© Jana Braunová / musicserver.cz
Za bezmála dvě desítky let své hudební kariéry totiž Aneta Langerová dozrála v umělkyni, která nejenže krásně zpívá, ale navíc působí na pódiu stabilně a harmonicky - a to i v momentech, kdy mluví nebo se třeba jen spontánně zasměje nějaké nepředpokládané situaci. Ve svém projevu je uvěřitelná a klid a rovnováhu se jí daří přenášet také na diváky.

Podzimní část turné k albu "Dvě slunce" zakončí koncerty ve Frýdku-Místku, Brně a Zlíně. Jeho další etapa pak započne na jaře příštího roku.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY