Lazer Viking na "Tunnel Vision" smutní pod blikajícími neony tanečních klubů

15.12.2022 16:30 - Jiří V. Matýsek | foto: Lazer Viking

Rock'n'rollové enfant terrible Lazer Viking provedlo největší zatáčku svojí hudební kariéry. Kytary a aparáty letěly do kouta a nahradily je taneční beaty a analogové syntezátory. Dost možná největší změna stylu na domácí alternativní scéně, "Tunnel Vision" ale přesto ani po několika posleších nepůsobí nepatřičně.
7/10

Lazer Viking - Tunnel Vision

Skladby: Harsher Than The Sun, Yr Body, RUA Vision, Oh Boi, Gibber Gabber, Modern Warfare, Bored In Jesus, Mohn Cheree
Vydáno: 21.10.2022
Celkový čas: 30 minut
Vydavatel: Lazer Viking / Musicraft
Život běží, lidé se mění a umění velmi často spočívá právě v hledání nových cest k sebevyjádření. A pokud se Lazer Viking rozhodl, že se kytary a ozvěny surf rocku a rock 'n' rollu v dané situaci vyčerpaly, může si s vlastní tvorbou dělat, cokoliv jej napadne. Kdyby chtěl natočit dechovkové album nebo symfonii, bylo by to v jádru vlastně totéž. Obzvláště když duchovní kontinuita v temné poetice textů je jasně přítomná.

Jako by předchozí desku "Drag", která kytarové zvuky rozpouštěla do mlhavých stěn a kombinovala je s až euforickými melodiemi, s tou aktuální spojovala tenká nitka. Jsou to stále ty samé pocity smutku, melancholie a opuštění, jen tentokrát se je Lazer Viking rozhodl vytancovat na parketu. Ponořil se hluboko do osmdesátek, nasadil retro zvuk, taneční beat a popovou přímočarost. Pořád je to svým způsobem rock 'n' roll, ale přetvořený do retrowave neonových barev.

Ač je ale muzika rozjuchaná, v textech příliš prostoru pro radost euforii nezbývá. "Life is fucking misery," konstatuje se tady suše. Je tu rozčarování z nočního života, které jen přebíjí vlastní deprese, prázdnota i beznadějná touha. Kolem blikají lasery, lidé se baví, beaty tepou, ale jako by to všechno byl svět za skleněnou koulí, v níž je interpret zavřený se svými těžkými myšlenkami, topící se v beznaději, chytající se každé možné naděje. "Oh Lord please let me down gently."

Tomuto pojetí odpovídá i produkce, postaral se o ni Tomáš Havlen z projektu Post-hudba a výsledek působí chladně, odosobněně. Bezvýchodný obsah a hudba, která nutí k tanci. "Tunnel Vision" je nahrávka, která cíleně mate svou formou. Kontrast přesto najdeme i v podání. Vokál je rovný, nepouští se příliš do melodií, působí jaksi unaveně, vyčerpaně. Na druhou stranu není robotický a bez emocí.

Z nejnovější desky Lazer Vikinga nezmizel ani nadhled, přesto je dojem z poslechu paradoxně temný - ale zároveň i lákavý. Tyhle blikající neony ozařující samotu v temném klubu mají totiž svoje hypnotické kouzlo. A jakkoliv bylo svůdné sklouznout se po povrchu syntezátorové přístupnosti, to zásadní se na "Tunnel Vision" skrývá v kontrastu hudby a textů. Líbivý povrch skrývá spoustu námětů k uvažování.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY