"Nie sme zlí" od Elánu působí i po 40 letech hitově a energicky

23.12.2022 18:00 - Milan Menčík | foto: Opus

Milovníci starých desek Elánu mají nyní žně. Po loňské reedici debutu "Osmy svetadiel" nyní vychází znovu na CD a LP všechny studiovky z období Opusu se dvěma bonusovými alby "Netvor z čiernej hviezdy Q7A" a "Anjelská daň". Každé zvlášť se podíváme na zoubek podrobněji, začínáme nahrávkou "Nie sme zlí".
7/10

Elán - Nie sme zlí (reedice 2022)

Skladby: Kamaráti, Ulica, Tenisky, V znamení motoriek, Netrpezliví, Aj keď bez peňazí, Zlodej slnečníc, Vymyslená, Možeš ísť, H. CH. Andersen, Nie sme zlí
Vydáno: 2.12.2022
Celkový čas: 40:15
Vydavatel: Warner Music
Zmiňovaný "Osmy svetadiel" ve své době sklízel obrovské úspěchy. Není se co divit, kapela natočila první album po více než deseti letech aktivní činnosti, v době, kdy měla hotových třicet vlastních písní a navíc ověřených vřelým přijetím publika na koncertech. Zopakovat takový úspěch bývá častokrát náročnější, nesmíme však zapomenout, že zde máme co do činění s partou mladých, šikovných a velmi energických muzikantů, kteří mají navíc i talent skládat hitové melodie. To se tedy bavíme především o Vašovi Patejdlovi, kterému dýchali na záda Jano Baláž a Jožo Ráž.

Titulní song "Nie sme zlí" viděl sám textař Boris Filan naživo v pražské Lucerně. Do první řady přijela spousta vozíčkářů a on už si myslel, že je po vystoupení, tak se přiblížil k nim, ale kapela ještě přidala právě tuto skladbu. A když viděl, jak všichni ti vozíčkáři unisono zpívají, začaly mu téct slzy a poprvé si uvědomil, že psaní textů pro Elán má fakt smysl.

Je to jedna z věcí, kterou skupina na svých koncertech nesměla vynechávat. Ale takových je na albu hned několik. Dvojice písní Jána Baláže "Ulica" a "Vymyslená" s podobnými začátky slok nebo rockový otvírák "Kamaráti" k nim patří taktéž, Vašo Patejdl často hrává "Zlodeje slnečníc".

Hudební fajnšmekry musí bavit zhruba šestiminutový tercet "H.CH. Andersen", milovníci popových melodií sáhnou po "Aj keď bez peňazí", pomalejší tempo zase přichází s "Možeš ísť". Tam, kde by snad mohl desce trochu kvalitativně padat řemen, si kapela vypomáhá obrovskou energií a entuziasmem ("Tenisky").

Ani druhá řadovka tedy pro Elán nedopadla vůbec špatně, minimálně tři tutové hity na obou stranách řeky Moravy ("Ulica", "Vymyslená" a titulní song) by mohl nejmenovaný politik vyhodnotit slovy: "Dámy a pánové, kdo z vás to má?"

Všechna alba, jež vycházejí v reedici na CD a LP, mají kromě nového zvukového remasteringu Ladislava Krajčoviče i další společné jmenovatele v obsáhlé ediční poznámce Juraje Čurného a Oskara Lehotského. Posluchač je tak přesně zasazen do dobových reálií, nechybí ani několik raritních fotek. Je však škoda, že tu naopak nejsou texty a deskám by slušely i bonusové songy. Snad najdou prostor na jiných nosičích někdy později.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY