Martin Chobot poukazuje videoklipem "To všechno z lásky" na domácí násilí

30.11.2022 14:03 - Hana Bukáčková | foto: Martin Řezáč

Martin Chobot, životní partner Ewy Farné, před časem vydal sólový debut "Pootevřené dveře" obsahující devítku skladeb. Skladby si napsal sám, čerpá v nich z osobních životních příběhů a výsledek je dle jeho slov jakousi terapií.

"Písničky vznikaly samovolně. Většinou, když jsem trávil čas se svým malým synem, který chtěl, abych hrál na kytaru. Art’ovo narození ve mně probudilo mimo jiné i nevyřešená témata z minulosti, která jsem si potřeboval zpracovat. Tvoření textů a hudby je pro mě přirozená cesta, a tak jsem se začal z těch pocitů vypisovat," říká autor.

O hudební produkci se postaral multiinstrumentalista a producent Matěj Belko, který zároveň nahrál basovou kytaru i klávesy, bicí natočil Roman Vícha, smyčce Šimon Marek a s vokály pomohla i muzikantova manželka.

Současně s albem vyšel i singl s klipem "To všechno z lásky". "K napsání mě inspiroval stejnojmenný dokument o domácím násilí, který vyšel v roce 2003. Měl jsem v té době od rodiny zakázáno se na něj podívat, protože v něm figurovala moje máma, která ve stejném roce zemřela. Teprve nedávno jsem se na něj podíval a vzápětí písničku napsal. Ve slokách jsem částečně citoval, co v dokumentu od žen zaznělo, a refrén pak ukazuje pohled dítěte, které hádky vidělo nebo slyšelo ze svého pokoje a nemohlo s tím nic dělat," komentuje vznik Martin.

Hlavní role ve snímku Ondřeje Urbance ztvárnila herecká dvojice Pavla Dostálová a Karel Zima. Ve videu je výrazná bílá barva, za barvou něhy a nevinnosti se ale skrývají silná slova, gesta, emoce, porce hrubosti, násilí, z kterých může až mrazit. Je to velmi citlivě zpracované téma, pootevření třinácté komnaty hudebníkovy rodiny. Snad to někomu pomůže a uteče včas z náruče usurpátora.

Videoklip a vlastně i celý debut Martina Chobota jsou pro mě osobně překvapením, určitou nadějí, že se na scéně rýsuje další výrazná charismatická osobnost (typu David Koller či David Stypka), která není jen pozlátkem popové scény, ale může nás chytnout za srdce i obsahově.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY