shop.musicserver.cz
Deset objevů domácí scény roku 2022

Deset objevů domácí scény roku 2022

Vydáno: 17.02.2023 08:30 v sekci Nejvíc nej - Hana Bukáčková | foto: Tomáš Coufal

Vítěz poslední SuperStar Adam Pavlovčin aka ADONXS zazářil s prvotinou "Age of Adonxs", kapela We Are DOMI zaznamenala boom v rámci postupu do evropského klání Eurovize. The Silver Spoons potvrdili svoje kvality ambiciózním debutem "Come and Get It". Ale kdo patřil k těm méně známým tvářím, které mají potenciál?

Rozálie

Nejčastěji skloňované ženské jméno spjaté s loňskem byla Rozálie. Dcera známého režiséra, hudebníka a herce Ondřeje Havelky se hudbě začala věnovat díky němu. Vystupovala po jeho boku v Melody Makers coby host už od svých šestnácti. Účinkovala v mnoha divadelních i hudebních představeních, a to i na půdě Národního divadla ve hře "V rytmu swingu buší srdce mé". Charismatická zpěvačka, šansoniérka, akordeonistka, herečka a tanečnice milující flamenco se oprostila od známého příjmení a zkouší to sólově. Svým sebejistým projevem, ironií a rázností připomíná Radůzu. Důležitou roli pro ni sehrál cirkus, s nímž odjela turné a prožila rok v maringotce. Na podzim vydala svou albovou prvotinu s názvem "Korzetiér". Rozálii můžete vidět také v představeních "Rozladěné držky" v La Fabrice nebo "Cabaret" v Divadle Bez zábradlí.


Martin Chobot

Martin Chobot už není jen ten od Ewy Farne, který hrál léta po jejím boku v doprovodné kapele na kytaru. Nyní z jejího stínu vystoupil jako sólový interpret (předtím to marně zkoušel v kapele Málem králem). Na scénu se vrátil s debutovou sólovou deskou "Pootevřené dveře", na kterou předtím upozornil stejnojmenným singlem. Hudební produkce se ujal Matěj Belko. Album čerpá z osobních životních příběhů a je jakousi formou terapie. Chobot je přirovnáván k takovým borcům jako David Stypka či David Koller. "Písničky vznikaly samovolně. Většinou když jsem trávil čas se svým malým synem, který chtěl, abych hrál na kytaru. Art’ovo narození ve mně probudilo mimo jiné i nevyřešená témata z minulosti, která jsem si potřeboval zpracovat. Tvoření textů a hudby je pro mě přirozená cesta, a tak jsem se začal z těch pocitů vypisovat. Často jsem u psaní myslel na konkrétní lidi, kteří mě buď k té písničce inspirovali, nebo na ty, kterým bych ji chtěl pustit."


Pam Rabbit

Zpěvačka, skladatelka a textařka Pam Rabbit, vlastním jménem Pamela Narimanian, je původem Arménka. Patří mezi ještě poměrně neokoukané tváře v českém hudebním průmyslu, přestože není úplnou novickou. Jako vokalistka doprovázela Mikolase Josefa před pěti lety na Eurovizi, nyní již potřetí marně sama zkoušela své štěstí v lokálním finále. Vloni jí ovšem bylo plno. Vydala debutové sedmipísňové EP "Mom, I'm Lost", se kterým jí produkčně pomáhal Filip Vlček. Na kontě má duety s Benem Cristovao a John Wolfhooker. Jako koncertního hosta si ji vybrali John Wolfhooker či Mirai do O2 areny. Nebojí se kombinovat angličtinu s češtinou. Její tvorbě nechybí notná dávka ironie, nadhledu, drzosti a kreativity. Přesně před rokem se objevila na coveru equal playlistu, a její fotka tak svítila na billboardu na Times Square v New Yorku. Krom skládání hudby i režíruje a stříhá klipy, ráda si na sebe spíchne oblečení.


LABe

Za projektem LABe stojí bubeník Adam Jánošík (The Atavists, ex-Ready Kirken). Se svými 44 lety nejstarší debutant z této desítky je výhradním autorem hudby i textů. Druhým do party je Thom Fröde, který Jánošíkově tvorbě propůjčil hlas a producentského ducha. Upozornili na sebe singlem "Dvě srdce - dvě hlavy", který byl předzvěstí debutu "Noční směny". Celé to vzniklo nevinně a náhodou. "Začal jsem psát písničky, abych se nezbláznil. Musel jsem najít způsob, jak ze sebe dostat ven věci, které jsem do té doby tlumil drogami," říká Adam. Ve skládání muziky tak našel funkční způsob terapie coby abstinující alkoholik. S nahrávkou mu pomohli Daniel Franc (Imodium), Adam Karlík (Divokej Bill), Michal Skořepa (Pan Lynx), Ondřej Klímek (Vltava, Sexy Dancers, Kamil Střihavka), Vojtěch Říha (Vanua 2), Zdeněk Ceral (Ready Kirken) a Martin Suchý (Lucky Losers).


RODAN

RODAN je jediný letošní mužský finalista lokálního kola Eurovize. Dvacetiletý mladík s vizáží plachého chlapce, vlastním jménem Rodan Tuka, začal kariéru v šestnácti jako busker. Výrazněji o sobě dal vědět debutem "Glasses Off". V deseti písních spojil alternativní pop s indie folkem. Deska vznikala pod drobnohledem Jana Čechtického z Ohm Square a předznamenával ji singl "Gone". Pod svá křídla si ho vzalo vydavatelství Supraphon, což už něco napovídá o jeho talentu a kvalitách. Signifikantní pro něj je perfektní angličtina. O sobě říká, že je introvert ve všem kromě zpívání. Mnohem raději zpívá, než mluví. Mezi objevy ho zařadilo i rádio Evropa 2.


Byt číslo 4

Punk-rockové zastoupení hledejte v Šumperku. Nová formace s pomyslným číslem popisným v názvu se širšímu publiku představila vloni, kdy vydala singl s videoklipem "Nechápu". Probojovala se mezi finálový trojlístek soutěže o objev roku rádia Haná, kam se hlásí amatérské skupiny. Během následujících měsíců odehrála sérii prvních koncertů, například po boku kapel Trocha klidu a BRIXTN, hostovala také kolegům z UDG na vánočním turné. Nyní chystá pod producentským dohledem Thoma Frödeho další věci.


Dim Haze

Bývalý frontman pop-punkové sebranky Call Tracy Vladimír Zemánek prozkoumává v indiepopovém projektu Dim Haze, který vznikl v roce 2020, nové obzory. Debutové EP "Out For Stimuli" vyšlo sice před pár dny, ale zpěvák na něm pracoval několik let. První singl "Stasis" vyšel v polovině roku 2021. Výsledkem jeho spolupráce s Vítem Kořistkou je pět písní s jasným bedroompopovým zvukem, ve kterém se odráží vliv dream popu, shoegaze, či synth-popu. Ústředními tématy jeho skladeb s nádechem sarkasmu i sentimentu jsou pomíjivost štěstí vyhledávaného mimo svůj vnitřní svět, mezilidská nedorozumění, ale také mezigenerační tenze a vztah lidstva k životnímu prostředí.


Steven's

O karlovarských Steven's, kteří původně vznikli jako sólový projekt kytaristy a zpěváka Štěpána Kordíka (hraje i v neméně kvalitních Funky Monx), bylo slyšet už dříve. Formace, která je ještě, dalo by se říci, v plenkách, vstoupila teprve do druhého roku své existence. Přesto se jí podařil husarský kousek a svůj vstup na scénu stvrdila vítězstvím v soutěži Blues Aperitiv pořádané festivalem Blues Alive. Přitom nejsou nikterak ortodoxní blues-rockovou partou, jak ukazují na jedenáctiskladbovém debutu "Runnin' Man", kde svou muziku nechávají zabrousit i do funku nebo ke gospelovým inspiracím.


Andrea Šulcová

Mladá zpěvačka Andrea Šulcová na sebe upozornila coby flétnistka originálního moderního big bandu Concept Art Orchestra či jako členka skupiny Vesna. A v loňském roce vydala následovníka EP "Nobody Knows", debutové autorské album "Opportunities". Ruku v ruce na něm jdou hlasový projev a autorský rukopis s tím nejlepším ze současného amerického písničkářství. Ve dvanácti vlastních anglicky psaných písních se mísí vlivy současného folku i popu. Šulcová v nich reflektuje velmi osobní a intimní prožitky z posledních čtyř let svého života, během nichž překonala vážnou nemoc a na delší dobu musela pozastavit svoji profesní činnost.


The Valentines

V loňském roce soutěžila o eurovizní přízeň také královéhradecká partička The Valentines. Indie-popové trio, jehož historie sahá do roku 2017, ujíždí na retropopu v kombinaci osmdesátek a současnosti. Jak sami jeho členové říkají: zpívají vesele o neveselých věcech. V roce 2019 vyhráli hitparádu neobjevených Radia Wave Startér. Jejich píseň "Just Us" byla použita ve filmu Michala Hogenauera "Tiché doteky", který byl nominovaný na Českého lva za rok 2019. Formace zatím vydávala jen singly, na debutovou desku její fanoušci čekají.


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- The Valentines chtějí debutovou deskou "You All Look Beautiful When You Dance" rozdávat radost (07.04.2024 16:58)
- Video: Pam Rabbit vyráží se "Společně sami" na filmová plátna (27.03.2024 13:49)
- Steven's vydávají živák z energického koncertu na festivalu Blues Alive (27.03.2024 09:58)
- The Valentines konečně vydají debutové album a hned vyrazí na krátké turné (24.03.2024 07:41)
- Rodan uzavírá jednu životní etapu ípíčkem "The End of Me" (17.03.2024 12:42)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (15-11) (25.01.2024 21:00)
- Video: V klipu k písničce "Láva" pluje po Rozálii surfař (19.01.2024 16:56)
- Naživo: Pam Rabbit v Lucerna Music Baru potvrdila svou kreativitu (12.01.2024 21:12)
- Naživo: Mirai odehráli v O2 areně jen lehce nadprůměrný koncert (01.12.2023 13:00)
- Video: Byt číslo 4 v novém klipu radí: "Nechoď daleko" (30.11.2023 12:11)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele Queen Sia AC/DC U2 Taylor Swift Bono Rush Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu