Rammstein se v klipu k "Adieu" opravdu loučí, tak nějak se vším

25.11.2022 12:46 - Jaromír Koc | foto: Universal

Fanoušci kapely Rammstein se po dnech napínaní, několika lákavých teaserech, fotek z natáčení a slibech velkého akčního počinu konečně dočkali. Video k pátému singlu "Adieu" z aktuální desky si ve čtvrtek slavnostně odbylo svoji premiéru a okamžitě vyvolalo celou řadu otazníků.

Rammstein - Adieu
© Universal Music
To vlastně zvládá skupina na jedničku odjakživa. Její klipy mají provokovat, dohnat posluchače k zamyšlení, vyvolat diskuzi a občas prostě jen šokovat. Novinka "Adieu" jde ještě o krok dál. Skoro devítiminutové dílo je jakousi rekapitulací všeho zásadního, co se kolem této německé formace doposud událo.

Když pomineme takové maličkosti jako espézetku auta "LIFAD" (tedy "Liebe Ist Für Alle Da") nebo dveře s nápisem "Mutter 22" (album "Mutter" v dubnu příštího roku oslaví 22 let od svého vydání), jsou zde jasné odkazy na všechny zásadní okamžiky v kariéře této šestice. První minuta dává vzpomenout na velmi úspěšný singl a snímek "Ich Will", přestřelka zase vzpomíná na film "Matrix", díky jehož soundtracku (se singlem "Du Hast") se Rammsteinům otevřela brána do Ameriky. Následují odkazy na hity "Mein Teil", "Mann Gegen Mann", "Sonne" nebo "Deutschland".

Základní myšlenka je však jiná. Má jít o srovnání se se smrtí a zkušeností se ztrátou blízkých. V druhé polovině můžeme najít navíc i pohled kapely na to, co se stane s duší poté, co se odpojí od těla. Suma sumárum režisér Specter Berlin, který stojí i za nákladným vizuálem k písni "Deutschland", vytvořil další skvostné dílo, ve kterém dojde například i na klony jednotlivých členů, kteří skončí v plamenech.

Dodejme, že kulisami pro klip k singlové novince se stala Pařížská národní opera, kde se video natáčelo v květnu tohoto roku. Přímo odtud se někteří členové skupiny přesunuli do Prahy, kde započali se zkouškami na letošní turné. Jeho pokračování v roce 2023 odstartuje 22. května v Litvě.

A patříte-li mezi sběratele CD singlů, zamiřte na náš e-shop. "Adieu" je - vedle hromady dalších položek z diskografie tohoto bandu - k dostání i tam.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY