David Pomahač nechal ve videu "Nádech" nahlížet děti na téma přežití

24.11.2022 08:01 - Dan Hájek | foto: Tomas Carl Allen

Často zmiňovanou inspirací k textům na letošním albu "Neviditelný" Davida Pomahače se staly dystopické sci-fi příběhy z oblíbených románů a pak historky od lidí z jeho blízkého okolí. Pojícím prvkem se posléze stalo téma jakéhosi pudu sebezáchovy a vůle přežít. Stejně tak tomu je v právě vydaném klipu "Nádech".

Snímek vznikl coby tvůrčí aktivita dětí z kroužku animace Aeroškoly pod vedením lektorů Jana Kroutila a Jana Kolegara. "Během první hodiny jsem dětem píseň pustil a poměrně dlouho s nimi diskutoval o tom, co v ní slyší, co pro ně symbolizuje. Dozvěděl jsem se opravdu velkou spoustu zajímavých myšlenek a úhlů pohledu," přibližuje vznik animovaného snímku sám Pomahač.

A pokračuje: "Pak jsme jim dali volnou ruku a šlo se na věc. I když to byl pro děti poměrně těžký úkol, protože natočit animovaný klip klasickou stop motion animací na šestiminutovou píseň je opravdu nálož, tak se jim výsledek povedl. Myslím, že i trochu posunuly a rozšířily původní význam textu."

Dětská představivost a pohled na dané téma do kolektivního díla nepřímo vpasovaly linii, která se nese všemi texty na desce "Neviditelný". V jakýchsi zrychlených cyklech se opakují dějové motivy, v tempu, které se postupně zrychluje (jak se možná utahuje imaginární smyčka okolo krku hlavního aktéra) a postupně proměňuje jednotlivé detaily. Stop motion animace pak všem tvůrcům umožnila nechat naplno pracovat svou obrazotvornost, výsledek je hodně působivý.

David Pomahač má před sebou navíc ještě čtyři speciální vystoupení. Petr Balada z Kultmixu k tomu prvnímu z nich říká: "Po otevření obchodu jsem čelil dotazům na gramofony, servis a související věci. Zároveň se kolem obchodu vytvořila komunita příznivců a stálých zákazníků. Napadlo mě proto uspořádat akci, kde by se všichni potkali, vyměnili si své zkušenosti. Formát festivalu mi přijde ideální, neboť nabízí spoustu možností, svým tématem je navíc celorepublikově ojedinělý. Jsem rád, že mé pozvání přijal i David. Návštěvníci se mohou těšit na poslechovou vinylovou session nad jeho letošním albem 'Neviditelný', které bude souběžně komentovat."

Termíny jednotlivých akcí jsou:

26. listopadu - Pardubice / Grand Vinyl Fest (Kultmix Vinyl Store)
3. prosince - Litoměřice / Hospoda u letního kina (spolu s Jiřím Imlaufem)
6. prosince - Praha / Dejvická klubovna (spolu s Kolektivní Halucinací)
9. prosince - Praha / Besídka v Kaštanu



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY