Tereza z teepee rozjíždí sólový projekt Teza. Prvotina "Colors" podporuje menšiny

14.11.2022 08:13 - Hana Bukáčková | foto: Kateřina Fialová

Zpěvačka Tereza Lavičková si od teepee odskočila k sólovým aktivitám a jako Teza nyní vydává svůj první electropopový singl "Colors". Ten by měl být součástí desky "For All the Women I've Ever Loved", která by měla vyjít na podzim 2023. V debutové písni se hlásí k feminismu i své sexuální orientaci, vypráví o odvaze, coming outu a cestě za pochopením vlastní identity.

Na své tvorbě Teza spolupracuje s producentem Prokopem Korbem známým pod uměleckým jménem badfocus, který s ní vystupuje i v teepee. "Skládám spíš popové tracky, ale oba s Prokopem milujeme elektronickou hudbu. Tak vznikly skladby propojující pop a elektroniku, dá se u nich rozjímat i tančit. Pro 'Colors' jsme zvolili epický vibe, znějící jako track pro MMA zápas, což dokonale zapadalo do příběhu písně," říká.

"Každý kdo si prošel coming outem, ví, jak těžké je žít v neustálém strachu, že vás lidé zavrhnou jen kvůli tomu, koho milujete. I já jsem byla jeho obětí a dlouho lhala svému okolí. Bála jsem se, že se mě zřekne rodina, ztratím přátele nebo že si mě budou dobírat kvůli tomu, kdo jsem. Kromě strachu se musíte prát s vlastním přijetím, prvním zamilováním a zlomeným srdcem," dodává.

Singl doprovází taneční videoklip vytvořený v ryze ženském kolektivu - s kameramankou Nelou Wojaczkovou a light designérkou Eliškou Kociánovou, hlavní roli ztvárnila tanečnice Lucie Praušová. Příběh metaforicky zachycuje okamžik, kdy se interpretka snažila přiznat svou orientaci rodičům.

Výsledek je odskokem do zcela jiných vod. Jako milovnice teepee, které jsem objevila hned zkraje jejich vzniku v roce 2016, mi "Colors" přijde pod náporem synťáků taková odosobněná. Necítím křehkost a zranitelnost v Terezině hlasu, která mi učarovala. V klipu je ale nutno pochválit metafory a pointu vnitřního boje. Uvidíme, co Teza přinese příště.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY