Albert Romanutti z Bert & Friends se spojil s Janem Foukalem a je z toho jeden velký "Gejzír"

07.11.2022 08:27 - Hana Bukáčková | foto: Zuzana Panská

Do kin tento měsíc zamíří neotřelý snímek "Sami doma". Natáčel se během covidu v jednom pražském bytě a hlavní role dvou kamarádů vytvořili režisér Jan Foukal (vloni debutoval "Marťanskými loděmi") a muzikant Albert Romanutti, jinak tvůrčí mozek Bert & Friends. Bratrská romance o mužském přátelství balancuje na pomezí mockumentary snímku, ale dává vyniknout i novým autorským písním, které složila sama ústřední dvojice. Třináctka skladeb vyšla jako soundtrack, prostupuje celým filmem a tvoří takovou pomyslnou červenou nit.

"Během natáčení jsme seděli normálně v kuchyni, s tužkou v pokoji nebo u piana a songy vznikaly dost samospádem. Hudba je svět, do kterého muzikant může vždycky hezky odcestovat a dělá mu to dobrou náladu, a člověk tak přirozeně reflektuje i dobu, která se děje za okny. Písní 'Gejzír' se hlásíme k zalíbení v tom nejkrásnějším československém šansonu, barvách klavíru a vůni inkoustu. Nejsme Hapka a Horáček, ale náš odvážný film je příspěvkem na scénu klasické pop music," říká s humorem sobě vlastním autorské duo.

Doprovodný klip Pavla Borovičky vznikl až po natočení filmu - běží pod titulky. Zobrazuje dvojici, jak skládá a prožívá spolu volné chvíle, které místy mohou zavánět i jiným než jen přátelským poutem. Je to povedená, chytlavá, příjemná věc okořeněná nadsázkou a slovními obraty, která může být dobrým lákadlem na oficiální premiéru 16. listopadu spojenou s recitálem.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY