Noah Cyrus dělá na "The Hardest Part" bolest krásnou a léčivou

01.11.2022 08:00 - Honza Balušek | foto: Amaury Nessaibia

Když máte příjmení Cyrus, vaším otcem je Billy Ray a sestrou Miley, nehledě na další hudebně úspěšné sourozence, máte to v mnoha ohledech těžké. Noah ale ve své kariéře zvolila dlouhou cestu, kterou prozatím korunovala skvělým debutovým albem nazvaným "The Hardest Part".
9/10

Noah Cyrus - The Hardest Part

Skladby: Noah (Stand Still), Ready to Go, Mr. Percocet, Every Beginning Ends, Hardest Part, I Just Want a Lover, Unfinished, My Side of the Bed, I Burned LA Down, Loretta's Song
Vydáno: 16.9.2022
Celkový čas: 33 minut
Vydavatel: Sony Music
Vzhledem ke své rodině se Noah Cyrus okolo hudby a zábavního průmyslu pohybuje už od útlého dětství. A i když se od svých slavných příbuzných nedistancovala a občas si nechala pomoct, svou hudební dráhu si určovala hlavně sama. A rozhodně nešla po těch nejsnazších stezkách. Vždyť nyní už šest let starý debutový singl "Make Me (Cry)", v němž jí vypomohl britský zpěvák Labrinth, je všechno, jen ne generickým rádiovým hitem. A to byl jen začátek.

Zatímco by se dalo očekávat, že klan okolo ní jí zaplatí producenty, kteří jí ušijí skladby na míru, Noah v dalších letech prostě zkoušela, co jí sedne. Od přece jen alespoň trochu hitovějšího popu se na spoustě singlů a trojici EP dostala třeba i ke gospelu či taneční hudbě, až nakonec zakotvila tam, kde v rodinném kruhu začínala. U country. Ale ne u té plné koňů, dálav, slide kytar a (s prominutím) hýkavého zpěvu, ale u její více moderní a alternativní podobě, která sytému hlasu Noah opravdu sluší. A až tahle poloha jí natolik sedla, že v ní setrvala a natočila plnohodnotné debutové album.

Na první poslech se může zdát, že zpěvačka na "The Hardest Part" jen tak hezky proplouvá a kličkuje mezi popovými melodiemi a žánrovými atributy. I jen letmé zaposlouchání se do textů ale přinese vlny smutku až žalu, boje s ním, a naštěstí i víry v lepší zítřky. Že je to dílo velmi osobní, je poznat už z první sloky úvodní skladby "Noah (Stand Still)":

"Když mi bylo dvacet, byla jsem přemožena
myšlenkou, že by mi nemuselo být dvacet jedna.
Smrt na mém prahu, kdybych udělala ještě jeden krok.
Nezbylo by ze mě nic, kromě těchto písní."

I na ní se totiž podepsaly covid, izolace a následná závislost na lécích na předpis. Dle svých slov je nyní už nějakou dobu čistá, ale bolest a nevědomost, co se sebou dělat, se propsaly do celé desky. Vztahové problémy rodičů či smrt v rodině tomu taky nepřidaly. Může nám jí být líto a můžeme s ní soucítit, ale stejně jako u mnoha jiných muzikantů právě tyto zkušenosti pomohly dát dohromady skvělou hudbu. Ze všech písní je poznat, že je za nimi ona sama, a i když ji celou dobu samozřejmě provází spousta spolupracovníků, má hlavní slovo.

Snad proto, že je jen něco přes půl hodiny dlouhá, zní nahrávka velmi kompaktně a bez slabších položek. Někdy možná na českého posluchače může být té country až moc (duet "Every Beginning Ends" s Benjaminem Gibbardem z Death Cab For Cutie), vyváží to ale téměř rádiový singl "I Just Want a Lover".

Debutové album Noah Cyrus představuje hotovou umělkyni, která po letech zkoušení nyní už ví, co hudebně chce, a která se v textech nebojí odhalit sebe sama, protože je používá jako terapii. A vy se na tu léčivou jízdu můžete pustit spolu s ní.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY