Pět nejlepších videoklipů 50 Centa

14.10.2022 14:00 - Jaroslav Hrách | foto: Universal

50 Cent se na začátku nultých let stal jedním z nejúspěšnějších rapperů. Po vydání debutové desky "Get Rich or Die Tryin' " se velmi rychle vyšvihl na přední místa hitparád, singl "In Da Club" hrál snad ve všech klubech. Teď Fiddy míří do Prahy. Pojďme si připomenout pět nejlepších klipů jeho kariéry.
50 Cent, vlastním jménem Curtis James Jackson III, má za sebou obzvlášť šílenou historii. Vyrůstal v newyorském Queensu, kde již ve svých dvanácti letech prodával drogy. Několikrát byl zadržen policií a strávil nějaký čas v nápravném zařízení. V roce 2000 dokonce přežil pokus o vraždu, při kterém schytal devět kulek.

Krátce nato začala jeho cesta na hudební vrchol. Z gangsta rappera s kriminální minulostí se stal umělec, kterého milovaly americké žebříčky. Jeho albová prvotina "Get Rich or Die Tryin' " z roku 2003 trhala rekordy a získala řadu ocenění. Podobného úspěchu se dočkala také jeho druhá řadovka "The Massacre" z roku 2005. Fifty se v té době stal vzorem pro ostatní rappery.

Sedmačtyřicetiletý muzikant letos vyrazil na celosvětovou tour nazvanou "Green Light Gang World Tour". Sestavil pro ni dlouhý setlist plný těch největších hitů, po dvanácti letech navíc zavítá také do České republiky. První koncert konaný 18. října v pražské O2 areně se velmi rychle vyprodal, a tak byl přidán ještě jeden termín o den dříve. Vstupenky na oba večery (na ten vyprodaný je stále k dispozici pár lístků) koupíte v předprodejích Ticketmaster nebo Ticketportal.


In Da Club

"In Da Club" je bezesporu nejznámějším a nejúspěšnějším Fiddyho singlem. Po vydání doslova explodoval a dostal se na přední příčky hudebních hitparád po celém světě. Svůj podíl na tom má také Eminem, který 50 Centa v roce 2002 objevil a seznámil ho s hudebním producentem Dr. Drem. Právě Dr. Dre ještě ve spolupráci s Mikem Elizondem stojí za atypickým klubovým beatem. Videoklip má na YouTube přes 1,5 miliardy zhlédnutí. Režisér Philip G. Atwell nás kromě klasických párty scén z klubu zavede do výcvikového tábora pojmenovaného Shady/Aftermath Artist Development Center, kde můžeme pozorovat vznik nové hvězdy pod dozorem již zmiňované dvojice Eminem a Dr. Dre.


Candy Shop

Dalším výborným kouskem z Fiftyho diskografie je singlový cukrkandl "Candy Shop" s houpavým beatem. Svůdná skladba plná sladkého pokušení stříká sexuální energii na všechny strany, což byl skvělý předpoklad pro vznik tradičního hiphopového vizuálu plného (polonahých) žen. Snímek Jessyho Terrera byl dokonce v roce 2005 nominován v hudebních cenách MTV Video Music Awards v kategorii Nejlepší mužský videoklip, avšak nakonec ho porazil Kanye West s "Jesus Walks".


P.I.M.P.

"P.I.M.P." aka hymna všech pasáků patří k dalším úspěšným singlům 50 Centa. Skladba i videoklip staví na stereotypech kolem kuplířů, takže nechybí extravagantní oblečení, šperky nebo Cadillac. Fifty se v minifilmu, který režíroval Chris Robinson, účastní konkurzu do pasáckého spolku P.I.M.P. Legion of Doom, kterému nemůže šéfovat nikdo jiný než Snoop Dogg. Aby se do skupiny dostal, plánuje oslnit členy svou kouzelnou hůlkou.


21 Questions

Emotivní track "21 Questions" o lásce a nejistotě ukazuje citlivou stranu tohoto rappera a funguje jako příjemná protiváha typických gangsta songů. Propracovaný vizuál ukazuje ošklivou realitu věznic, odkud 50 Cent volá své partnerce a klade jí řadu osobních otázek. Vše nakonec končí happyendem - v samotném závěru klipu se ukáže, že děsivé zatýkací scény se Fiftymu pouze zdají. Režii obstarali Dr. Dre a Phillip G. Atwell.


Ayo Technology

Elektronický sound od Timbalanda a hostující Justin Timberlake za micem jsou zárukou velkého hitu. Není tedy náhodou, že singl "Ayo Technology" z desky "Curtis" byl v roce 2008 nominován na Grammy za nejlepší rapovou píseň. Klip Josepha Kahna je plný sexuálních fantazií, ale na rozdíl od klasického rapového videa si drží mírný odstup a zobrazuje nám intimitu především přes skryté kamery.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY