Martin Král' a Martin Chodúr svou Shakespearem inspirovanou "Půlnoční sonátou" pohladí duši i uši

11.10.2022 14:23 - Josef Martínek | foto: Yanick Photography

Velký mužský vokál hledal slovenský skladatel a klavírista Martin Kráľ do své novinky "Půlnoční sonáta" z připravované druhé řadové desky. A našel ho v hrdle Martina Chodúra. "Byl první, koho mě napadlo oslovit, má velký rozsah a nezaměnitelnou barvu hlasu. Ani na minutu jsem nezapochyboval o tom, že právě on bude tím správným interpretem", říká muzikant.

Protože jeho kolegu z Beskyd zaslaná melodie zaujala, dodal k ní slova, a vznikla tak pozoruhodná česko-slovenská spolupráce dvou talentovaných umělců. "Mohl jsem v ní realizovat i svoji představu. Líbila se mi nálada nahrávky a velmi rychle mě napadlo téma textu, který by spolu s hudbou mohl vytvořit zajímavý celek," vysvětluje druhý z Martinů.

Inspirací mu byly Shakespearovy "Sonety", jež v té době zrovna četl. "V nich totiž vystupují dva muži a 'temná dáma'. Tato temná dáma je negativní postava, která podvádí ubohého Shakespeara s jeho nejlepším přítelem. Tragédie je v tom, že básník ztrácí nejen svoji milou, ale i svého přítele. Podobný trojúhelník se objevuje i v naší písni 'Půlnoční sonáta', ve které si žena stěžuje svému milenci, že ji její vlastní manžel podvádí. Chtěl jsem vyjádřit to, že lidé často soudí druhé, aniž by si nejdříve zametli před svým vlastním prahem," líčí Chodúr.

Singl s průzračným melodickým motivem potěší příznivce tradičně pojatého popu a - jak bylo autorovým záměrem - kvalitních hlasů. "Půlnoční sonáta" sice zpracovává složité a tíživé téma, vzhledem ke svému citlivému hudebnímu a pěveckému uchopení se však stává pohlazením po duši, které zanechává silný otisk.

O videoklip se postaral režisér Imrich Kútik s animátory Veronikou Bačovou a Jurajem Muchou. Střídají se v něm hrané záběry s oběma hlavními aktéry i povedené animace nastiňující výše zmíněnou příběhovou linii. Jde zároveň o symboliku - prolínání skutečného světa s tím fantazijním. Výsledkem je kus pravého umění v pozlátkové době.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY