Genesis a Phil Collins prodali autorská práva a mastery svých nahrávek za 300 milionů dolarů

03.10.2022 08:14 - Jiří V. Matýsek | foto: Patrick Balls

S odprodejem autorských práv na vlastní muziku - ať už se jedná o kompletní katalog nebo jen jeho výsek - se v posledních letech doslova roztrhl pytel. K takovým jménům, jako jsou Bruce Springsteen, Bob Dylan nebo Neil Young, se nyní přidali i Genesis. Ti společnosti Concord odprodali část svých práv a také práva na autorskou tvorbu Phila Collinse a rovněž kapely kytaristy formace Mike Rutherforda Mike And The Mechanics.

"Svět, ve kterém žijeme, s Facebookem, Instagramem, TikTokem a všemi těmito věcmi, které pohánějí konzumaci starší hudby, rozhodně nabízí způsoby, jakým my, coby nahrávací společnost, můžeme tuhle hudbu uvést zpátky do života," nechal se slyšet prezident firmy Concord Bob Valentine.

Podle The Wall Street Journal měl celý prodej hodnotu více než 300 milionů dolarů, tedy v přepočtu kolem sedmi a půl miliardy korun. Kromě samotných práv jsou součástí odkupu také mastery nahrávek, mimo jiné hitovek z Collinsovy sólové kariéry jako "In The Air Tonight" nebo "You’ll Be In My Heart". Detaily týkající se oné části katalogu Genesis zveřejněny nebyly, ale vzhledem k tomu, že nikde není ani zmínka o Peteru Gabrielovi, bude se zřejmě jednat o materiál z éry po jeho odchodu.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY