Zuzana Mikulcová spojila síly s Beatou Hlavenkovou. Výsledkem je pokračování projektu Fúzie, skladba "Tancuj"

15.09.2022 14:28 - Jiří V. Matýsek | foto: Dominik Janovský

Fúzie je název pro mezinárodní projekt, jehož vůdčí osobou je slovenská zpěvačka Zuzana Mikulcová. Klade si v něm za cíl bojovat uměním proti rostoucímu extremismu, rasismu i předsudkům vůči jinakosti, věku či pohlaví. Dosud se na něm podíleli tuzemští hudebníci Dan Bárta, Jakub König a Barbora Mochowa, slovenský jazzman Peter Lipa a syrská zpěvačka Lara Abou Hamdan. Další pokračování vzniklo v kooperaci s českou nadžánrovou hudebnicí Beatou Hlavenkovou a je jím společná skladba "Tancuj".

"Tanec ako symbol bytí, ktoré sa môže v okamihu skončiť. Každý deň pretancujme, akoby bol posledný," přibližuje symboliku songu Mikulcová. Prvkem, který obě umělkyně spojuje, je spolupráce s producentem, kytaristou a zvukovým inženýrem Andrejem Hruškou (Lucie Bílá, Katarína Máliková a další). Mikulcová s ním dlouhodobě tvoří tvůrčí tandem, Hruška zároveň stojí za mixem aktuálního alba Hlavenkové s názvem "Žijutě". A výrazně se podílel také právě na písni "Tancuj".

Ta je nadžánrovým, chytře popovým, kusem, který koření hiphopové beaty i jazzové plochy a vyhrávky. "Na spoluprácu s Beatou som sa veľmi tešila. Demo, ktoré sme mali pre ňu pripravené, jej veľmi sadlo, a to, ako celú skladbu doplnila, je fantastické. Je nielen skvelá speváčka a hudobníčka, ale aj výnimočný človek," popisuje Mikulcová.

A nadšení neskrývá ani Beata Hlavenková: "Často v poslední době tvořím sama a tohle byla po delší době krásná tvůrčí spolupráce s Andym a Zuzkou. Pinkali jsme si mezi sebou píseň, aranžmá, formu, pak text. Pro někoho aktuální teď, pro někoho třeba jindy anebo nikdy. Ale vždy se - děje všechno, všechno se děje - jenom v nás samotných."

K singlu, na který v rámci projektu Fúzie ještě letos navážou další dva, vznikl i jednoduchý videoklip. Postaral se o něj Dominik Janovský a je prostým, nicméně funkčním záznamem živého provedení skladby v bratislavském studiu, kde během dvou dnů vznikla.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY