Bezzubý albový žebříček dál opakuje stále stejná jména. Madonna odstartovala ve druhé desítce

01.09.2022 09:00 - Josef Martínek | foto: Warner Records

Konec prázdnin do českých žebříčků čerstvý vítr v podobě nových medailistů nepřinesl. Stupně vítězů rádiové hitparády i té albové kopírují pořadí z minulého týdne. V mnohem horší kondici se momentálně nachází druhý jmenovaný přehled, v němž tytéž nahrávky bodují dlouhé měsíce, ba i roky.
Marek Ztracený - Originál
© Supraphon
RÁDIA - Podruhé za sebou jsou české hity na všech stupních vítězů. Marek Ztracený ("Originál"), Mirai ("Vedle tebe usínám") a Kryštof ("Co bude pak") se seřadili v totožném pořadí jako před týdnem. O všech zmíněných je momentálně slyšet hlavně v souvislosti s koncertními aktivitami - zatímco Ztracený a parta kolem Richarda Krajča o uplynulém víkendu dokončili svoje série vlastních festivalů (přečtěte si report z plzeňského Kryštof kempu), aktuální stříbrní medailisté se chystají dvakrát zahrát v O2 areně.

Postavením nejhranější zahraniční písně se momentálně pyšní "Serotonin" od Toma Walkera. Skotský hudebník se z osmičky přesunul na čtyřku a už jen jedno místo mu chybí k vyrovnání svého dosud nejlepšího výsledku. Zpět do top pětky se po minulém propadu až do čtvrté desítky vrátil Shawn Mendes s písničkou "When You're Gone", která ovšem už okusila i chuť vítězství.

Pozvolna stále stoupá Lucie Bílá. Když její "Dobrý kafe" před dvěma týdny vstoupilo do první desítky, podivovali jsme se nad tím, že se tak děje až rok po vydání. Nyní Pokáčem složený singl získal k dobru další dvě příčky a už mu patří šťastná sedmička. Českou scénu reprezentují také Support Lesbiens, jejichž song "SINS" ve svém pátém týdnu poskočil výrazně - z padesáté osmé řádky na číslo devět.

Jestliže stupně vítězů jsou ryze tuzemskou záležitostí, u novinek je tomu přesně naopak - všechny vzešly od zahraničních umělců. Nejvýše to dotáhli Ellie Goulding a Big Sean, kteří díky "Easy Lover" zamířili na padesáté druhé umístění.

Další čerstvou hudbu obstarali brazilský DJ Alok a zpěvačka Au/Ra se "Side Effect" (54.), Joel Corry ve spolupráci s Becky Hill zásluhou kousku "History" (55.), Halsey se "So Good" (76.) a formace ClockClock, jejíž skladbu "Sorry" najdeme v osmdesáté deváté kolonce.

Top 10 ČR - rádia:
  1. Marek Ztracený - Originál
  2. Mirai - Vedle tebe usínám
  3. Kryštof - Co bude pak
  4. Tom Walker - Serotonin
  5. Shawn Mendes - When You're Gone
  6. Imagine Dragons - Sharks
  7. Lucie Bílá - Dobrý kafe
  8. Calum Scott - If You Ever Change Your Mind
  9. Support Lesbiens - SINS
  10. Harry Styles - As It Was


Calin - POPSTAR
© Mike Roft Records
ALBA - Příště možná pořadí albového žebříčku ovlivní odchod Hany Zagorové, aktuální vydání ale pokračuje v duchu předešlých měsíců a let - nepřináší tedy vůbec žádné zvraty. Polovinu první desítky tvoří tituly vydané v minulých letech, přičemž nejstarší položkou zůstává "Černobílej svět" Viktora Sheena z května 2019 - aktuálně na bronzovém stupni hned za vítězným Calinem ("POPSTAR") a Sheenovou loňskou nahrávkou "Příběhy a sny".

Pokud se na výsledky podíváme optikou matematiky, zjistíme, že v průměru jsou alba umístěná na medailových příčkách stará 76 týdnů, v případě top ten je to 48 a půl týdne. Těžko vyčítat posluchačům, že se vracejí k deskám, které si oblíbili, nejspíš je ale na čase, aby se v IFPI zamysleli nad tím, zda současná metodika sestavování žebříčku dává smysl. K tomu, aby se na předních místech začalo něco dít, by nejspíš bylo zapotřebí dát mnohem větší váhu prodaným fyzickým nosičům než streamům.

Jediný posun v elitní společnosti, který stojí za zmínku, objevíme na čtvrtém místě. Západočeský rapper Koky se po minulém debutu na devatenáctce s albem "SOS" zlepšil o patnáct příček. Na úspěch loňské prvotiny "Stát ve stínu, dotýkat se hvězd", která brala zlato, ale čtyřiatřicetiletý interpret zatím nenavázal.

Nejvýše umístěná novinka se ukrývá na třináctce. Kompilace "Finally Enough Love: 50 Number Ones" Madonny připomíná pět desítek hitů Královny popu, které se probojovaly na vrchol amerického žebříčku Billboardu Dance Club Songs. Singly jako "Holiday", "Like A Virgin", "Vogue", "Music" a mnohé další zde najdete ve zbrusu nových remixových podobách.

Zbývající dvě nové položky potvrzují popularitu rapu. Na pětačtyřicítku se podíval Renne Dang s deluxe verzí loňské nahrávky "DANG" a na pětasedmdesátku si vyšlápli Prago Union hlásající "PŘÍDUHNED...".

Top 10 - alba:
  1. Calin - POPSTAR
  2. Viktor Sheen - Příběhy a sny
  3. Viktor Sheen - Černobílej svět
  4. Koky - SOS
  5. Harry Styles - Harry's House
  6. Viktor Sheen - Barvy
  7. Yzomandias - J. Eden E-Gen (mixed by NobodyListen)
  8. Olivia Rodrigo - Sour
  9. Imagine Dragons - Mercury - Act 1
  10. Ca$hanova Bulhar - Dripolar

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 34. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY