Lenka Dusilová a Vojtěch Dyk se hlásí o "Slovo" písní ke stejnojmennému filmu

31.08.2022 14:11 - Hana Bukáčková | foto: Beata Parkanová

Umělecký zážitek 2 v 1, i tak by se možná dalo shrnout dění kolem nového českého snímku "Slovo" režisérky Beaty Parkanové. Na své si totiž přijdou jak milovníci filmu, tak fanoušci hudby.

Děním se přeneseme do složité doby 60. let v Československu, do jednoho maloměsta a rodiny (manželské duo ztvárnili Martin Finger a Gabriela Mikulková). Dílo už se promítalo na MFF Karlovy Vary, odkud si odneslo cenu za nejlepší režii a Křišťálový glóbus za mužský herecký výkon. Oficiálně vstoupí do kin 15. září.

U této příležitosti vyjde speciální, filmem inspirovaná stejnojmenná deska duetů. Producentem je autor filmové hudby Jan P. Muchow. Texty ke skladbám napsala sama režisérka, což nebývá zrovna obvyklé. A týká se to právě i čerstvě zveřejněného titulního songu, v němž se potkala charismatická pěvecká esa Lenka Dusilová a Vojtěch Dyk.

"Toto byl první text na desku a můj první pokus o písňový text vůbec. Byla jsem nervózní, jestli ho Honza Muchow přijme, a pak už následovala jen radost z toho, jakou hudbu k němu složil. Album přináší svět šansonově laděných duetů, které se liší svou pestrostí, pojetím a interprety a spojuje je určitá hloubka, síla a něha," vzpomíná autorka.

Dalších songů se chopili Anna Fialová a Ondřej Ruml, Daniela Písařovicová a Ondřej G. Brzobohatý, Kateřina Winterová a Václav Havelka, Andrea Růžičková a Mikoláš Růžička, Tereza Krippnerová a Ondřej Rychlý a další. Na hudbě se podíleli krom jiných Beata Hlavenková, Maroš Hečko či Michal Šupák.

"Slovo" se nese ve folkovém až meditačním hávu, je intimní a křehké, stejně jako sama ta doba. Spojení Dusilové a Dyka funguje - krásně spolu souznějí. Divím se, že tato spolupráce někoho nenapadla již dříve. Jednoduchý klip je složen jak ze záběrů z filmu, tak z fotografií protagonistů. Ti hudební se v něm ale neobjeví.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY