Temperamentní večer Čechomoru s Kandráčovci završil povedené hudební léto v Telči

28.08.2022 18:48 - Milan Menčík | foto: Čechomor / Radoslav Vnenčák

Kdo si počká, ten se dočká. Známé přísloví tentokrát platilo pro česko-slovenský večer plný lidových popěvků, který se konal v Telči. Několik nucených odkladů nakonec neodradilo fanoušky od výjimečného hudebního zážitku. V Telči i tentokrát prostě bylo krásně.

Live: Voxel, Kandráčovci, Čechomor

support: Tomáš Štefka
místo: Zámecká zahrada Telč
datum: 27. srpna 2022
Fotografie je pouze ilustrační, na koncertě jsme neměli fotografa.

Skutečně se letošní hudební léto v Telči hodně vydařilo. Nejen díky tradičním Prázdninám, ale i koncertům, které se konaly v zámeckém parku. Celkem sedm letních večerů, na kterých navzdory zlým předpovědím nespadla ani kapka vody a které se vydařily prostě po všech stránkách. Výjimkou nebyl ani tento speciálně koncipovaný večer, který spojil českou legendu s kapelou, jež má na Slovensku dávno status superhvězd. K tomu jako bonus dva písničkáři, z nichž jeden je na úplném začátku své cesty a druhý už solidní kus ušel a zdá se, že jde hodně správným směrem.

Na začátku toho všeho stála prosba pořadatelů o včasný příchod, aby se netvořily zbytečné fronty před hlavním vchodem a všichni zájemci měli v čas začátku oficiálního programu, který byl stanoven na šestou hodinu večerní, svá místa a mohli si v klidu vychutnat skutečně opulentní hudební hostinu. Povedlo se, lidé přicházeli průběžně, načež se nakonec nádvoří zaplnilo zhruba čtyřmi tisícovkami lidí lačnícími po hudbě, zpěvu a energii.

Toho posledně jmenovaného se příliš nedostalo u startéra programu Tomáše Štefky. Jihlavský písničkář je zároveň také dřevorubcem. Na první poslech sympaťák, co však působil celkem ušláple, navíc neustálými řečmi o trémě si nejsem jist, že by v dnešní nepříliš empatické době získal příliš příznivců na svoji stranu. Je to celkem škoda, protože hlas má příjemný. A faktem, že na songu "Bestiář" spolupracoval s Patricií Fuxovou z Vesny, dokázal, že ví, co chce. Ale zařazení hitu "Nad stádem koní" od Buty mi přišlo naprosto zbytečné, byť bylo zamýšleno určitě dobře.

To Voxel působil na pódiu úplně opačně. Naprostý uragán, studnice energie, veselosti, hravosti, melodických písniček, neustálého propojení s publikem, které nenechal ani na chvíli vychladnout, zahrál "Bella Ciao" a také svůj největší hit "V naší ulici", kterým své zhruba třičtvrtěhodinové vystoupení ukončil. Znalý člověk by hádal, že se ještě alespoň jednou na pódium vrátí, aby s Čechomorem odzpíval společný hit "Kámen a kříž". Jaképak bylo překvapení, když jeho party zpíval houslista Karel Holas. Notabene když na dalších koncertech tohoto turné Voxel s Čechomorem byl. Ale nepředbíhejme.

Kandráčovci (na snímku) si společně s Čechomorem určitě lámali hlavu nad dramaturgií celého setu, takže prvně vyšla na pódium svatá trojice Karel Holas, František Černý a Ondřej Kandráč, aby zahráli velký hit z alba "Proměny" "Mezi horami" a následně skladbu "Kandráčomor", kterou složili a nahráli konkrétně pro tuto šňůru. Kandráčovci jsou partou z Košic, a jak je popsáno výše, na Slovensku mají dávno status celebrit, jejichž klipy mají mnohamilionovou sledovanost a kteří hrají po vyprodaných amfiteátrech. I lidé, kteří vůbec neznají jejich tvorbu, však mohli být klidní, protože hudba má jen dvě škatulky - dobrá a špatná.

V průběhu jejich části vystoupení tak zaznělo jen pár songů z východu, které znali pouze skalní fanoušci. Ostatní se dočkali minimálně alespoň ve fragmentech písní "We Will Rock You" od Queen, "Smooth Criminal" od Michaela Jacskona i Johanna Sebastiana Bacha. K nejdojemnějším okamžikům patřila jejich interpretace lidovky "Včielka". Za svitu stovek baterek z mobilních telefonů prostě běhal mráz po zádech. Skladbu "Hej, sokoly!", která jejich část setu uzavřela, zná i česká veřejnost díky filmu "Čára". Hudba Kandráčovců se skládá z esencí, jako jsou precizní muzikálnost, emoce, obrovské množství energie, a naživo je to prostě balzám.

Po zhruba hodině na pódium nastoupil Čechomor s písní "Zálinský" a začal hrnout hity ze své zhruba třicetileté kariéry. Z poslední studiovky "Radosti života" zazněly pouze dvě skladby "Hoja, hoja" a skvělý "Trakač", jinak byla dramaturgie hodně vyvážená a pestrá. Nechyběl bubenický battle, ve kterém na body vyhrál čechomoří Matěj Lienert, výborný showman a hlavně opravdu výtečný bubeník. Martina Pártlová zase rozvinula svůj sytý hlas v písních "Mamko, nedávej mě", "Neber sobě","Husičky" či v duetech "Proměny" a "Tady jsme doma".

V závěrečném bloku se skupiny propojily, takže na pódiu kromě kameramanů bylo v jeden okamžik čtrnáct lidí. Odezněla i další nová píseň "Branisko", takže se dá čekat, že kapely budou alespoň v rámcové spolupráci pokračovat i nadále. Vzhledem k přítomnosti kamer existuje možnost, že celé vystoupení, které natáčela TV JOJ, vyjde i na některém z nosičů, což by bylo určitě skvělé. Při závěrečných kusech "Včelín" či "Gorale" skákali úplně všichni, byť složení publika bylo věkově rozprostřeno do všech generací.

Jediným kazem celého vydařeného večera tak byl snad až příliš přeřvaný zvuk v průběhu setu Čechomoru. Méně je opravdu někdy více. Jinak se nedá vyčíst vůbec nic od velmi příjemného osobního kontaktu s PR manažerkou a zároveň dcerou houslisty Karla Holase Karolínou, která každému novináři vlídně vysvětlila, kde smí fotit či jaké jsou možnosti kontaktu s kapelami, přes fantastické počasí po organizaci, která klapala na jedničku. Tenhle rok se koncertně v Telči opravdu velmi vydařil.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY