Vltava láká na novou řadovku posmutněle hravým videoklipem "V lese se svítí"

31.08.2022 17:42 - Jiří V. Matýsek | foto: Jiří Starha

Stálice domácí klubové scény Vltava nachystala na 21. září vydání svého nového studiového počinu. Album s názvem "Spass Muss Immer Sein" mělo původně vyjít už vloni, k pětatřiceti letům formace na scéně, přípravy se ale protáhly. Pár týdnů před vydáním šestnáctipísňové kolekce představuje skupina druhý singl a videoklip "V lese se svítí".

"První slova textu vznikla už na začátku devadesátých let, kdy jsem byl účastníkem bujarého divadelního výjezdu Pražské 5 do Dánska. Kdesi v Německu jsem z okýnka autobusu v dálce zahlédl tajemné noční dění, což mě přimělo k sepsání této poznámky: 'V lese se svítí, hoří tam studánka, chvěje se stříbrné pití jak živá obálka'. Z úryvku se stal hotový song až po více než třiceti letech, kdy se do něj dostaly další související útržky inspirované přírodou a zejména nové podzimní sloky, kterými píseň nyní začíná. Právě blížící se podzim pozval 'V lese se svítí' do čela adeptů na aktuální klip. Skladba o pozdní radosti a hold velikosti umírající krásy," říká o singlu jeho autor a kapelník Vltavy Robert Nebřenský.

Hravý i melancholický klip obstarala dvojice Martin a Adéla Kaiserovi. Vytvořila jej kombinací záběrů z podšumavských lesů a animovaných koláží. Martin Kaiser s Vltavou spolupracoval už na vizuální stránce předchozí řadovky "Čaroděj", je držitelem Českého lva za plakát ke snímku "...a bude hůř!" a podílel se mimo jiné na filmech "Nuda v Brně" a "Hastrman" a několika inscenacích divadla Husa na provázku.

Kapela se na desce představí v již zaběhané sestavě: vedle Roberta Nebřenského je to František Svačina hrající na klávesové nástroje, baskytarista Tomáš Uhlík, bubeník Ondřej Pomajsl a Ondřej Klímek na saxofony a flétnu. Album bude k dispozici digitálně a na streamovacích službách a fyzicky na CD a vinylech. Křtů se "Spass Muss Immer Sein" dočká na koncertech 25., 26. a 27. ledna nadcházejícího roku v prostorách pražského klubu Jazz Dock, příhodně situovaného na hladině řeky Vltavy.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY