Marek Ztracený, Mirai a Kryštof. Česká tvorba kraluje rádiovému éteru

24.08.2022 19:00 - Josef Martínek | foto: Supraphon

Medailové příčky domácí rádiové hitparády si tentokrát rozdělili tuzemští hudebníci. První vítězství s písničkou "Originál" slaví Marek Ztracený, na záda mu dýchají Mirai a Kryštof. To albový žebříček ani tentokrát nedoznal významnějších změn, top desítka znovu nabízí přehlídku posluchači osvědčených titulů.
Marek Ztracený - Originál
© Supraphon
RÁDIA - V českém éteru pamatujeme i relativně nedávnou etapu, kdy dramaturgové novou domácí tvorbu téměř opomíjeli. V posledních letech je tomu však jinak - nezřídka jsme svědky toho, že alespoň polovinu top desítky tvoří právě skladby zdejších autorů. Tentokrát se dokonce stupně vítězů dočkaly ryze tuzemského obsazení.

Marek Ztracený poskočil na jedničku se songem "Originál", kterému ještě před týdnem patřilo číslo pět. Zlatý slavík ze Šumavy ho poprvé živě představoval už na červnových prvních zastávkách své hojně navštěvované koncertní série "Tour de léto" a tehdy odvážně tvrdil, že by z písničky rád udělal hit těchto prázdnin. Na konci srpna se zdá, že svého cíle dosáhl.

Stříbro patří skupině Mirai, které singl "Vedle tebe usínám" už několik měsíců obstarává skvělé promo před dvěma koncerty v O2 areně ohlášenými na září a říjen. Na pomyslném bronzovém stupínku mohou symbolicky zapózovat Kryštof, kteří před sebou mají poslední zastávku svých "Kryštof kempů" a na říjen si do Fora Karlín naplánovali speciální vystoupení k deseti letům své veleúspěšné desky "Inzerát".

V elitní desítce si lze povšimnout hned několika razantních skoků. Imagine Dragons zamířili se svými "Sharks" z dvaašedesátého řádku rovnou na čtyřku, norský producent Kygo a američtí DNCE se s "Dancing Feet" zlepšili dokonce o sedmdesát míst a nyní jim patří sedmička. Také Tom Walker učinil velký krok kupředu - čtyřicátá devátá příčka je minulostí, osmička současností.

Nejvýše postavenou novinkou se může pyšnit Lenny. Na čtyřiapadesátce umístěný kousek "live. laugh. cry" předznamenává rockový směr zpěvaččina třetího alba "Heartbreak Culture", které vyjde 2. září.

O další čerstvou hudbu ve vysílání se postarali Meduza, James Carter, Elley Duhé a Fasto Boy (62. "Bad Memories"), Tiësto ve spojení s Charli XCX (68. "Hot In It") a Minelli a R3hab (85. "Deep Sea").

Top 10 ČR - rádia:
  1. Marek Ztracený - Originál
  2. Mirai - Vedle tebe usínám
  3. Kryštof - Co bude pak
  4. Imagine Dragons - Sharks
  5. Miro Žbirka feat. David Žbirka - Nejsi sám
  6. The Chainsmokers - High
  7. Kygo feat. DNCE - Dancing Feet
  8. Tom Walker - Serotonin
  9. Lucie Bílá - Dobrý kafe
  10. Mabel feat. Jax Jones & Galantis - Good Luck


Calin - POPSTAR
© Mike Roft Records
ALBA - Komentovat každý týden dění v našem albovém žebříčku a neopakovat se, to se rovná nadlidskému úkolu. Změny na předních pozicích jsou totiž sváteční událostí, k jakým dochází málokdy.

Ani tento týden nenajdeme v top desítce žádné překvapivé jméno. Vítězný Calin se na stupních vítězů bez jediného přerušení drží už dvaadvacet týdnů, tedy bezmála půl roku. Nahrávku "Příběhy a sny" druhého Viktora Sheena protáčejí fanoušci ve svých přehrávačích dokonce sedmatřicet kol, přičemž v top trojce chyběla za tu dobu pouze dvakrát.

Harry Styles svoje bronzové umístění neuhájil a s albem "Harry's House" se propadl na bramborový post. Na medailové příčce ho ale nenahradila žádná horká novinka, nýbrž Sheenova starší deska "Černobílej svět" - vydaná v květnu roku 2019. V žebříčku je s námi už těžko uvěřitelných 166 týdnů. Český rapper s kazašskými kořeny stvrzuje svou popularitu i pátým místem pro skoro dva roky starý počin "Barvy".

V posledních týdnech znovu začala pozvolna stoupat Olivia Rodrigo se svým loňským bestsellerem "Sour", bodujícím 63 kol. Stále teprve devatenáctiletá interpretka se z devítky přesunula na současnou sedmičku. V top ten se právě na desítce znovu vyskytla také Dua Lipa, jejíž "Future Nostalgia" (122 kol) patří k nejúspěšnějším popovým titulům posledních let.

Cestu do první stovky si našly pouze dvě novinkové nahrávky. O tu lépe postavenou se postaral další ze zástupců domácího rapu Koky, který volá "SOS" z čísla devatenáct. Švédskou metalovou školu reprezentují Arch Enemy, jimž zásluhou "Deceivers" patří třicátý řádek.

Top 10 - alba:
  1. Calin - POPSTAR
  2. Viktor Sheen - Příběhy a sny
  3. Viktor Sheen - Černobílej svět
  4. Harry Styles - Harry's House
  5. Viktor Sheen - Barvy
  6. Yzomandias - J. Eden E-Gen (mixed by NobodyListen)
  7. Olivia Rodrigo - Sour
  8. Ca$hanova Bulhar - Dripolar
  9. Imagine Dragons - Mercury - Act 1
  10. Dua Lipa - Future Nostalgia

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 33. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY