shop.musicserver.cz
Marek Ztracený, Tour de Léto, Riegrovy sady, Praha, 25.6.2022

Ještě lepší než loni. Start "Tour de Léto" Marka Ztraceného v Praze vyšel na výbornou

Vydáno: 26.06.2022 15:59 v sekci Naživo - Josef Martínek | foto: Tom Kalous

Loňský premiérový ročník letní koncertní a zážitkové šňůry Marka Ztraceného se mohl zčásti jevit i jako nouzový plán pro covidové prázdniny. Letos se však "Tour de Léto" vrátila a po prvních dvou zastávkách v pražských Riegrových sadech je jasné, že fanoušci si tuto akci zamilovali.

Live: Marek Ztracený

místo: Riegrovy sady, Praha
datum: 25. června 2022
setlist: Ztrácíš, Když tě život kope do zadku, Za 100 let, MinuLost, Vlastní svět, Originál, Tak ti tu říkám, O pravdě (feat. Martina Pártlová), Káva a sex (feat. Martina Pártlová), Povoláním syn, Sex s ex, Život, To se mi líbí, Tak se nezlob, Moje milá, Léto 95, Vítr do plachet. Přídavky: Dvě láhve vína, Naše cesty

Kostra hlavního programu se oproti loňsku moc nezměnila - Marek Ztracený se znovu do roztrhání těla fotil a podepisoval na autogramiádách, v bloku nazvaném jako Ztracený jukebox vybíral písně na přání a šanci ukázat se dostali i začínající zpěváci z publika. Došlo také na vaření s Romanem Stašou nebo vtipy a tanec Richarda Genzera.

Marek Ztracený a Richard Genzer, Tour de Léto, 25.6.2022
© Tom Kalous
Právě skutečnost, že příchozí už věděli, co od celoodpolední a večerní akce očekávat, se odrazila na uvolněné atmosféře sálající z areálu zaplněného tisícovkami lidí. Dlužno dodat, že lidí opravdu všech generací. Zatímco minulá sezóna byla ještě poznamenaná pandemickými opatřeními, včetně obskurních kontrol očkovacích certifikátů, letos pravé letní pohodě nebránilo už nic.

Snad jen mnohými proklínané (a pořadateli stále častěji využívané) čipy jako platící prostředek zůstávají vděčným námětem k diskuzi. Opticky se totiž nezdá, že by v době bezkontaktních karet vedly ke kratším frontám na občerstvení, naopak si návštěvník vystojí fronty dvě - jednu na dobití kreditu uloženého v čipu, druhou na samotný proviant. V případě zůstatku na kontě pak doma následuje žádost o vrácení přebytku na bankovní účet.

Ženskou pěveckou stopu letos obstarala Martina Pártlová. Svůj charakteristicky nakřáplý hlas předvedla v plné kráse v převzatých hitech od Adele ("Rolling In The Deep") nebo Kings Of Leon ("Use Somebody"), sáhla i do repertoáru spřízněného Čechomoru a pochopitelně nevynechala ani parodii na "Empire State Of Mind" - "Ostravu", svého času extrémně populární internetový virál s Rudou z Ostravy. Shodou okolností měla přitom právě v sobotu v pražské O2 areně koncertovat interpretka ženských partů originálu Alicia Keys, vystoupení však bylo pořadateli před pár týdny v tichosti zrušeno.

Martina Pártlová, Tour de Léto, 25.6.2022
© Tom Kalous
Pártlová přesvědčila o svých pozoruhodných, chtělo by se napsat u nás nedoceněných, pěveckých kvalitách. Brzdou její možné sólové kariéry se u ní však zdá být jen a pouze otázka repertoáru - její jediný vlastní hit "Bolím", který rovněž zazpívala, jí před pár lety složil právě Ztracený a dnes má pouhé audio s obrázkem na YouTube přes čtyři miliony přehrání. V každém případě lze výkon této skromně působící interpretky označit za překvapení dne.

V pátek narušila hlavní večerní koncert průtrž mračen, která podle slov šumavského hitmakera zapříčinila odchod asi padesáti lidí, pro jiné však zvýraznila euforickou energii proudící mezi pódiem a publikem a pomohla k výjimečnému zážitku. V sobotu vyšlo počasí jako na objednávku, pršet totiž odpoledne před startem programu přestalo a obloha se vyjasnila.

A zpěvák se svou kapelou se opět činili. Ačkoliv současná vlna masové popularity trvá už několik let, zatím to nevypadá, že by Ztraceného koncertní jiskra uhasínala. Z pódia stále tryská energie zapáleného muzikanta-srdcaře plnícího si dávné dětské sny, který vedle obecenstva neopomíná bavit také sám sebe. To je bezesporu hlavní důvod, proč jeho živé show tak skvěle fungují.

Marek Ztracený, Tour de Léto, 24.6.2022
© Tom Kalous
Průlomový singl "Ztrácíš" zazněl hned jako první, načež následovaly další hity i nehity z různých etap Markovy už skoro patnáctileté kariéry. Právě ony nehity, tedy písničky, které nikdy neprošly rádiovým vysíláním, mohly fanoušky potěšit, protože setlist alespoň trochu osvěžily. Jako dobrý tah se ukázalo zařazení hloubavé, sedm let staré výpovědi "Život" začínající slovy "život nejde podle plánu, těžko uvěřit, že i já stárnu", ale i romantického songu "Tak ti tu říkám" ze zatím poslední studiovky "Planeta jménem stres".

Bodem, který stojí za vyzdvihnutí, byl i příchod Martiny Pártlové, která si s hlavním aktérem zazpívala "O pravdě" a pak zaskočila za Martu Jandovou v hitovce "Káva a sex". Její rázný vokál rozléhající se parkem znovu potvrdil, že v ní dřímá dosud ne zcela využitý potenciál.

Hned poté následoval akustický miniblok, další milý moment večera. Komornější doprovod kytary a kontrabasu pomohl ukázat skladby zlatého slavíka z jiného úhlu pohledu - tato hravá úprava slušela zejména provokativnímu kousku "Sex s ex". Sám hudebník mluvil o "jazzové kavárně", stejně tak ale tato chvíle připomínala i rošťáctví kočovných muzikantů.

Marek Ztracený, Tour de Léto, 25.6.2022
© Tom Kalous
Přehrání se dočkala dokonce také úplná novinka, která i s klipem teprve vyjde. Pro svůj přímočaře chytlavý charakter zapadá do Markovy tvorby posledních let, ne nadarmo se autor při jejím uvedení zmínil o ambici udělat z ní největší hit tohoto léta.

A finále? Nostalgické "Léto 95" ani po pěti letech neztrácí aktuálnost, naopak - s každým dalším rokem získává popěvek "tenhleten svět byl lepší než teď" na výpovědní hodnotě. Nečekanou sílu nabrala balada "Vítr do plachet", která se v době zveřejnění mohla jevit jako celkem neškodná filmová znělka. Teprve na koncertech naplno rozkvetla - a jak ukazovaly záběry na velkoplošných obrazovkách, některým až vháněla slzy do očí. V přídavku pak nemohly chybět "Dvě láhve vína" a samozřejmě již tradičně husí kůži navozující "Naše cesty".

Start "Tour de Léto" se zkrátka po všech stránkách nadmíru vydařil. Série, která bude až do konce srpna pokračovat šestnácti dalšími zastávkami, si udržela loňské kouzlo jiného zážitku a letos ho ještě trochu vyšperkovala. Slogan "Víc než koncert" na plakátech nelže.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Kings Of Leon ohlašují novou řadovku klipem k singlu "Mustang". Koukají v něm ze střechy (27.02.2024 08:08)
- Pink a Dua Lipa dál kralují českým rádiím, na paty jim šlape Marek Ztracený (11.01.2024 16:43)
- Nové desky 49/2023 - od Nicki Minaj přes Tate McRae po No Name (13.12.2023 16:00)
- Absolutní slavicí je poprvé Ewa Farna. Zvítězili také Marek Ztracený, Kabát a Calin (24.11.2023 23:45)
- Video: Martina Pártlová s Monikou Bagárovou vzpomínají na to, "Co bylo za nás" (13.09.2023 17:12)
- Nové desky 25/2023 - od Kelly Clarkson přes Marka Ztraceného po Portugal. The Man (28.06.2023 20:00)
- Video: Marek Ztracený dává ochutnat atmosféru z Edenu. Ve "Stále věřím" připomíná, že sny se plní (28.06.2023 17:21)
- Recenze: Marek Ztracený sice není úplný "Originál", laťku si ale drží pořád vysoko (28.06.2023 08:00)
- Naživo: Marek Ztracený míří do Wembley. Euforii fanoušků Poseidona z Wishe ale v Edenu brzdily technické nedodělky (17.06.2023 11:36)
- Naživo: Rock im Park v prvním dni rozzářili Kings Of Leon, speciální duet předvedli Papa Roach s Hollywood Undead (07.06.2023 17:43)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Kabát Taylor Swift Lucie Vondráčková U2 Madonna Dua Lipa Rush Bono Mirai Kryštof Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu