V klipu "Tippa My Tongue" zvou Red Hot Chili Peppers na šedesátkový psychedelický trip

20.08.2022 09:08 - Jiří V. Matýsek | foto: Clara Balzary

Fanoušci Red Hot Chili Peppers mají letos dvojitou radost. V dubnu vyšlo kladně přijaté album "Unlimited Love", po šestnácti letech první s navrátivším se kytaristou Johnem Frusciantem. To evidentně znovu probudilo společnou tvůrčí chemii, a tak 14. října vyjde další řadovka "Return of the Dream Canteen". A už ve chvíli, kdy formace tuto skutečnost oznámila, se vědělo, že prvním singlem bude píseň "Tippa My Tongue". Nyní je tady a rovnou s doprovodným videoklipem.

Novinka je typicky redhotovský psychofunk, tak akorát sjetý a uvolněný. Samotný trip probíhá ve dvou fázích - zpěvák Anthony Kiedis si na samém začátku videa pokládá pilulku ve tvaru loga skupiny na jazyk, načež sledujeme členy kapely ve světě plném zářivých barev a zkreslených tvarů. V té druhé fázi se noříme do hlubší úrovně frontmanova vědomí. Tady už je svět kompletně animovaný a vyvolává asociace na šedesátkové ilustrace, podpořené substancemi typu LSD, i na "Žlutou ponorku" The Beatles.

To, že se Red Hot Chili Peppers vydávají na výrazně psychedeličtější, praštěnější cestu než na desce "Unlimited Love", která si pohrávala s nostalgií po "Californication", bylo jasné už ze zveřejněného přebalu. První ochutnávka ze sedmnáctipísňové kolekce to jen potvrzuje.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY