Střípky z Brutal Assaultu 2: den třetí a čtvrtý

13.08.2022 15:35 - Jiří V. Matýsek | foto: Tomáš Rozkovec / musicserver.cz

Další dva dny z jubilejního Brutal Assaultu jsou za námi a s přibývajícím časem je festival, věrný svému názvu, čím dál tím brutálnější. Stále je tu ale tolik hudebních lákadel, které by byl hřích vynechat, že se prostě jede dál. Tohle jsou střípky a první dojmy, druhá část. Klasické reporty začnou vycházet po víkendu.

Live: Brutal Assault 2022

místo: Pevnost Josefov, Jaroměř
datum: 11.-12. srpna 2022
vystoupili: Mercyful Fate, Cradle Of Filth, Venom, Katatonia Swallow the Sun, Paradise Lost, Suffocation, Abbath, a další

Vítězství legend. King Diamond si se svými Mercyful Fate namazal festival na chleba. Asi největší show v dějinách josefovské přehlídky přilákala sice opticky méně diváků než večer předtím Cannibal Corpse, přesto to byl asi vrchol letošního ročníku. A totéž se dá říct i o Venom, kteří hráli v pátek před půlnocí. (JVM/TR)

Brutal Assault, 11. - 12. 8. 2022, Pevnost Josefov, Jaroměř
© Tomáš Rozkovec / musicserver.cz
Extrémní podmínky. Mohlo by to být horší, to je fakt, ale teploty stoupají a drobná sprška by nevadila. Zelená louka alias metalákovo nákupní středisko se změnila v šedivý suchopár a zvláště publikum na odpoledních koncertech se peče na slunci. Ne že by to odvážným v moshpitu vadilo. A pak je tu všudypřítomný prach. Boty mění barvu, písek skřípe mezi zuby, fotografická technika trpí a v davu taky přibylo dost roušek. Covid asi nebude tím důvodem ochrany dýchacích cest. (JVM)

Vzdálenosti. Fotograf vs. rybář... Rybář si musí svou rybu vysedět. Fotograf na Brutalu si musí za fotkami doslova dojít. Nová zadní stage, která nahradila Octagon a jmenuje se Bastion, už tak dlouhé vzdálenosti ještě prodloužila. Ale stojí to za to. Za čtyři dny naměřeno více než 50 km pochůzek po areálu. (TR)

Brutal Assault, 11. - 12. 8. 2022, Pevnost Josefov, Jaroměř
© Tomáš Rozkovec / musicserver.cz
Únava čtvrtého dne. Brutal Assault byl až do letoška čtyřdenní, letos přibyl regulérní pátý den. Jestli to byl šťastný krok, to se ukáže v sobotu. V pátek večer se totiž po areálu rozhostila nálada posledního dne, vibe dosud vyhrazený pouze sobotě. Najednou jsou místa na sezení obsazená i při papírově největších hvězdách, znavení metalisté se plouží areálem, z ambientní KAL stage se stala pohodlná noclehárna s gauči. Uvidíme, jak bude vypadat sobota. (JVM)

Program. Pořadatelé přivezli letos tolik chuťovek, že stejně nezbývá nic jiného než se zvednout a jít. Na hlavních pódiích se setkávají legendy s výbornými koncerty mladých nadějí (zaváleli domácí Faüst i temní Humanity’s Last Breath), zajímavosti se děly i na Obscure stage. Ale to si nechám až na reporty. (JVM)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY