Peter Lipa je v novém blues "Anjel strážnik"

01.07.2022 18:05 - Jiří V. Matýsek | foto: Marian Zima

Slovenská jazzová legenda, zpěvák Peter Lipa pomalými krůčky chystá novou studiovku. Ještě než ale vyjde - název desky i termín vydání zůstávají zatím neznámé -, muzikant znovu spojil síly s projektem Story. Lipa se objevil už na jeho albu "Potlesk v stoji", nyní na oceňovanou spolupráci po pěti letech navazuje bluesovým songem "Anjel strážnik".

"Pokud se s někým zapomenete jedenkrát, může se to stát. Je to jednorázovka, náhoda. Ale když to s někým zopakujete, musí tam být něco hlubšího," žertuje skladatel, textař, baskytarista a lídr projektu Story Marian Zima na konto čerstvého počinu. Na samozřejmosti Lipova projevu je znát, že o hudební stránku se společně postarali oba protagonisté. Jak popisuje samotný jazzman: "Blues je pro mě nejen okouzlující slovo, ale hlavně je tím nejdůležitějším základem mého hudebního cítění. Vždycky jsem se snažil blues transformovat a přiznávat ve svých písničkách."

Kromě ústředního týmu Marian Zima a klávesák Peter Preložník doplnili sestavu slide kytarista René Lacko a bubeník Vladislav Leškovský, všechno muzikanti, kteří se výrazně podepsali i na výše zmíněném albu projektu Story.

Podařenou skladbu doplňuje poetické video, které kombinuje animované prvky s reálnými postavami hudebníků. Klip tak podtrhuje nadhled celé písně, v níž Lipa popisuje svůj život anděla strážníka nebeského policajta, který je podle jeho vlastních slov vlastně nepostradatelný, neboť "na takých ako ja tu stojí náš nebeský štát".



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY