shop.musicserver.cz
Prague Rocks: Metallica, Five Finger Death Punch a spol., Letiště Letňany, Praha, 22.6.2022

"Nezabíjejte se!" hřímala Metallica na Prague Rocks v Letňanech

Vydáno: 23.06.2022 14:16 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz

Jednodenní festival Prague Rocks přivezl na letiště v pražských Letňanech prvotřídní rockovou a metalovou sebranku. A jakkoliv například skupiny Steel Panther nebo Five Finger Death Punch platily za velká lákadla, byly to právě thrashové legendy z Metalliky, na koho přijela většina fanoušků. Jaké to bylo?

Live: Prague Rocks, den 4

místo: Letiště Letňany, Praha
datum: 22. června 2022
vystoupili: Metallica, Five Finger Death Punch, Steel Panther, Red Fang, S8nt Electric, The Hardkiss

setlist Five Finger Death Punch: Inside Out, Trouble, Wash It All Away, Jekyll And Hyde, Sham Pain, Bad Company (Bad Company cover), Burn It Down, Gone Away (The Offspring cover) (úryvek), A Little Bit Off (úryvek), Wrong Side Of Heaven, Burn MF, Coming Down, Lift Me Up, Under And Over It, The Bleeding

setlist Metallica: Whiplash, Creeping Death, Enter Sandman, Cyanide, Trapped Under Ice, No Leaf Clover, Sad But True, Dirty Window, Nothing Else Matters, For Whom The Bell Tolls, Moth Into Flame, Fade To Black, Seek & Destroy, Damage, Inc., One, Master Of Puppets

Fotogalerie

Spoustu triček, mikin, puzzle a samozřejmě i CD a LP Metalliky najdete v shopu musicserveru!

Steel Panther, Letiště Letňany, Praha, 22.6.2022
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
O Metallice se už nějakou dobu v hudebních kruzích traduje, že prý svým předkapelám schválně snižuje hlasitost, aby sama zněla lépe. V pražských Letňanech tomu tak ale nebylo, a kdo přišel i na zbývající vystoupení, dočkal se všeho, čeho měl. Nebo alespoň zčásti.

Na letiště jsme dorazili ve chvíli, kdy zrovna končili Red Fang, o nich a také o ještě před nimi hrajících S8nt Electric a ukrajinských The Hardkiss vám tedy neporeferujeme. Můžeme se ale vrátit ke Steel Panther. Hairmetalisté vracející se k osmdesátkám jak hudebně, tak vizuálně, jsou známí provokatéři. A jejich rozmluvy mezi songy jsou už legendárnější než ta hudba samotná.

Steel Panther, Letiště Letňany, Praha, 22.6.2022
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
"Přijeli jsme k vám až z daleké Ameriky a to proto, abychom ošoustali vaše ženy!" Tahle, na jejich poměry ještě mírná věta by asi nadělala spoustu vrásek tvůrcům pořadu "Kokoti na neděli" a podobných relací. "Teď vám chci představit jednoho z nejlepších heavymetalových zpěváků, který šuká spoustu prostitutek. Bohužel, Vince Neil dnes není mezi námi. Zato tady ale mám jednoho chlápka, který i nyní bere pořád jen sto eur za týden! Michael Starr!"

Srandičky, srandičky. To je jejich. Ostatně ještě na Nova Rocku v roce 2017 vykřikovali, ať holky ukážou prsa, a spousta jich to fakt udělala. V Letňanech jim ale na podobné vylomeniny nezbýval čas, dostali pouhou třičtvrtěhodinku.

FFDP, Letiště Letňany, Praha, 22.6.2022
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Následně se početnému publiku měli možnost představit také Five Finger Death Punch. Pokud jste je viděli poprvé, považujeme za důležité vám sdělit, že toto nebyl jejich běžný koncert. Dlouholetí fanoušci, kteří na nich byli ve Foru Karlín, v Tipsport areně a na dalších místech, by vám určitě potvrdili, že bývají naživo mnohem, mnohem lepší. Ústředním jádrem problému byl frontman Ivan Moody, který nebyl ve formě. Během celého setu sice vystřídal snad pět svršků, ale jednak byla plamenná show na jejich poměry poměrně střídmá, jednak - a to hlavně - mu to v Letňanech moc nezpívalo.

Celou první půlku vystoupení se protrápil a většinu textů nechal zpívat fanoušky. Trochu se to zlepšilo v prvním singlu, který od nich zhusta hrála i naše rádia, tedy v baladě "A Little Bit Off". Tam nemusí ty hlasivky tak namáhat, takže si i zazpíval, bohužel z písničky zazněl jen úryvek. Sympatie si tak získal spíš až na konci vystoupení, kdy jedné z fanynek věnoval svou baseballovou pálku. Bohužel ale musíme konstatovat, že to byl ze strany groovymetalových velikánů jejich dosud nejslabší koncert v našich končinách.

FFDP, Letiště Letňany, Praha, 22.6.2022
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Robustnější a sebevědomější vokál však předvedl James Hetfield z Metalliky, který má s Ivanem Moodym leccos společného. Například za sebou oba mají nedávno absolvovaný pobyt v protialkoholické léčebně. První zmiňovaný i se svými druhy koncert odpálili skladbou "Whiplash" a odhalili u toho i nezvykle koncipovanou stage.

Namísto klasické monstrózní obrazovky nad sebou měli tři řady obrazců, které bychom při troše fantazie mohli označit za krychle, přičemž vidět byly jen ze dvou stran, na kterých se promítalo převážně dění na pódiu. Špatně se to popisuje, nicméně klíčové je, že to patrně mělo pomoci fanouškům, kteří na pódium koukají z boku, tedy ze špatného úhlu. A realita? Na horní obrazovce vidíte kousek hlavy Kirka Hammetta, uprostřed je výsek z jeho kytary a ve spodní řadě vidíte kus jeho nohy. Palec dolů. Ještě že alespoň po stranách pódia zůstaly staré dobré projekce ve formě, jak je známe.

Metallica, Letiště Letňany, Praha, 22.6.2022
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Metallica jako taková vyjela na letošní turné, aniž by měla na svém kontě novou desku nebo jakkoliv speciální program. Jejich příznivcům, kteří se na letišti zapojili konečně i pěvecky, to ale vadilo pramálo. Přece jen je to kapela, u které je už samotná její existence a to, že hraje v našich končinách, dárkem samo o sobě.

Oproti předchozím vystoupením tak bylo největším tématem hlavně to, které skladby a v jakém pořadí v Praze zahraje. A tak se třeba stalo, že Larsovým líným bubnováním poznamenaná hitovka "Enter Sandman" zazněla ještě za světla, relativně brzo a bez pyrotechniky. Komu to přišlo líto, musel si počkat až na přídavek, kde naopak dostal velký ohňostroj, laserovou show i plameny. Ohně ostatně plály po rammsteinovsku i z věží například při "Moth Into Flame", což vypadalo skvěle.

Metallica, Letiště Letňany, Praha, 22.6.2022
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Po většinu setu ale členové jedné z Big 4 spíše s velkou podívanou šetřili a dávali na odiv buď Jamesův vokál nebo Kirkovu kytaru. Před pár dny se ostatně stalo virálním video, kde právě dvorní tvůrce všech klíčových riffů zpackal intro k "Nothing Else Matters" a po omluvě musel začít znovu. V Praze ale zazněla ikonická balada v plné síle, takže každý druhý návštěvník teď má v mobilu natočené video alespoň úryvku této nesmrtelné klasiky.

A když jsme u těch klasik - "Jožin z bažin" se tentokrát nekonal. Namísto toho se při "Fade To Black" frontman svěřil, že právě hraje skladbu o sebevraždě a že si je jistý, že nás ta myšlenka všechny někdy napadla. "Nezabíjejte se," pronesl. "Máte kolem sebe přátele a i my v Metallice vás máme rádi. Zlepší se to," dodal. To byl hezký a pro někoho snad i důležitý moment.

Metallica, Letiště Letňany, Praha, 22.6.2022
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
I přes něj je ale třeba říct, že Metallica odehrála spíše svůj standard a mnoho výjimečných okamžiků divákům, kteří ji viděli víckrát, nepřipravila. Bylo to kvalitní vystoupení od skupiny s masivní popularitou, a kdo ji viděl poprvé, má určitě ještě teď oči navrch hlavy. Dlouholetí matadorové, kteří na ně zajdou při jakékoliv příležitosti, ale tentokrát nic navíc nedostali. Jen dobrý koncert.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Five Finger Death Punch v klipu "This Is The Way" na chvíli vzkřísili předávkovaného rappera DMX (09.04.2024 17:23)
- Dubnový Spark s FFDP a Brucem Dickinsonem je právě v trafikách (05.04.2024 18:49)
- Video: Apocalyptica se s The Four Horsemen vrací ke kořenům i k Metallice. Na podzim zahraje v Praze (02.03.2024 14:21)
- Metallica musela odložit koncert, James Hetfield chytil covid (04.09.2023 12:28)
- Elektrická kytara podle Kirka Hammeta (30.07.2023 11:21)
- Naživo: Bring Me The Horizon ve druhém dni Rock im Parku nabídli spolupráce, jaké svět neviděl (20.06.2023 16:00)
- Five Finger Death Punch ruší svůj pražský koncert (16.05.2023 21:06)
- Makrorecenze: Makrorecenze "72 Seasons" Metalliky (11.05.2023 13:00)
- Video: Motörhead doplnili raritní předělávku písně "Enter Sandman" komiksovým videoklipem (10.05.2023 08:11)
- Metallica odstartovala v české albové hitparádě na stupních vítězů, v první desítce boduje i Katapult (27.04.2023 15:30)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele Queen AC/DC Sia U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu