Mňága a Žďorp vykouzlila na Staromáku oázu klidu

31.05.2022 13:07 - Hana Bukáčková | foto: musicserver,cz / Jiří V. Matýsek

Oblíbená a populární formace napříč generacemi Mňága a Žďorp v pátek otevřela nadcházející nabitý program letní scény Skautského institutu, který se nachází na Staroměstském náměstí. V těchto unikátních prostorech převzala hudební ocenění od fanoušků a odehrála téměř dvouhodinový set.

Live: Mňága a Žďorp

místo: Skautský institut, Praha
datum: 27. května 2022
setlist: Vteřiny věčnosti, Třetí tajemství, Den, kdy v Brně hrála ABBA, Za teplých letních nocí, Na svobodě, Panenky, A ty tam, I cesta může být cíl, Perfektní cíl, Žádnej strach, Salám Banán, Vím, kam mám jít, Tajný plán, Bylo deset bude jedenáct, Goin' Blind, Nejlíp jim bylo, Made in Valmez, Ne, teď ne!, Jablkový sad, Rodné lány
Fotogalerie

Mňága a Žďorp, Skautský institut, Praha, 27.5.2022
© musicserver,cz / Jiří V. Matýsek
Mňágu a Žďorp jsem slyšela a viděla asi stokrát, a v pátek to zase bylo jiné - hrála totiž ve Skautském institutu na Staroměstském náměstí. Krásný prostor složený ze tří pavlačí skýtal nevšední podívanou. Člověk měl muzikanty jako na dlani, takřka jak v obýváku. Trochu to připomínalo koridu, kdy na ochozech lidé čekají na býka, až vběhne do arény... Ale zvuk jel na plné obrátky. I nevlídné počasí, které panovalo ten den v Praze, se v tu chvíli umoudřilo. Pořadatelé přesto pro jistotu, aby koncert pod širokou oblohou nemuseli rušit, přes dvorek natáhli plachtu.

Pro ty, kdo se neprobojovali k zábradlí, už to taková výhra nebyla. I tak bylo možné pendlovat a užít si kouzlo okamžiku - Carpe diem. Z horních pater šla skoro závrať, a když se sešlo dolů na úroveň muzikantů, nebylo možné je vidět, protože na dvorku nebylo pódium, a oni tak byli v úrovni očí. Celkem smutné, obzvláště pro všechny, které baví sledovat roztěkané pohyby a gesta frontmana Petra Fialy a to, kolik elánu dává do svého křepčení. Možná i proto on sám při první polovině, která je opravdu ryze akustická, seděl na bednách, aby nebyl úplně utopen v prostoru.

Mňága a Žďorp
© David Macháček
Mňága ale toto místo zaplnila i doslovně: na zdech běžela výstava jejích velkoformátových fotografií, které si mohli v průběhu května lidé zakoupit.

Sice to byl koncert nazvaný jako narozeninový, ale Fialova formace toto jubileum (35 let) už lehce slavila v březnu v Lucerna Music Baru - křtem unplugged desky "Přístav" a videopřekvapením od fanoušků.

A ani po těch letech nevychází z kondice. Ve dvouhodinovém setu vsadila spíš na akustiku a krom klasické plejády hitů, z které překvapivě (aspoň pro tento večer) vypadly "Hodinový hotel", "Písnička pro tebe" či "Spaste svoje duše", přehrála i méně známé kousky. Je vidět, že má stále z čeho vybírat a že studnice repertoáru je takřka bezedná. A myslím, že to ani pro ten moment nikomu nechybělo. Přítomní dostali zase trochu něco jiného, ač stále v otěžích typické mňágovské melancholie.

Mňága a Žďorp, Skautský institut, Praha, 27.5.2022
© musicserver,cz / Jiří V. Matýsek
Fiala prozradil veřejné tajemství, že MIDI LIDI použili námět z "Perfektního cíle" do své skladby "Prvotřídní láska", kde se na Valmezské slovně odkazují a kde hostuje i on sám - cituje tam svůj psaný letitý úryvek.

Během večera skupina dodatečně převzala dvě ceny Žebřík za vítězství v kategoriích album roku ("Třecí plochy") a kapela roku za rok 2019. Večer byl zas výjimečný, protože ten večer se Skautský institut stal skrytou oázou klidu, místem, kam bylo možné utéct od všudypřítomného městského ruchu, pracovního shonu po uplynulém týdnu, ale i od hromady navrátivších se turistů, okupujících nedaleké kulturní památky a centrum.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY