shop.musicserver.cz
Inhaler, Sun Room, Lucerna Music Bar, Praha, 4.5.2022

Inhaler v Praze chtě nechtě zněli jako U2. Geny se nezapřou

Vydáno: 05.05.2022 19:47 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: NME

"Hurá, koncert!" A rovnou takový, který si můžeme dát letos dokonce třikrát! Kapela, již vede dvaadvacetiletý Elijah Hewson, se k nám letos podívá ještě v rámci Colours Of Ostrava a o měsíc později přijede znovu do Prahy coby předskokan Arctic Monkeys. Je se nač těšit?

Live: Inhaler

místo: Lucerna Music Bar, Praha
datum: 5. května 2022
setlist: It Won't Always Be Like This, We Have To Move On, Slide Out The Window, Ice Cream Sundae, When It Breaks, A Night On The Floor, Who's Your Money On? (Plastic House), My King Will Be Kind, Totally, In My Sleep, Cheer Up Baby, My Honest Face
Titulní fotografie je pouze ilustrační, na koncertě jsme neměli fotografa. Pokud pro nás chcete fotit, ozvěte se na honza@musicserver.cz.

Bono z U2 má se svou ženou Ali čtyři děti. Nejstarší dceru Jordan (rok narození 1989), mladší dceru Eve (1991), syna Elijaha (1999) a nejmladšího Johna (2001). Elijah kolem sebe v roce 2015 postavil kapelu Inhaler a o tři roky později už společně vydávali první singly. Následně se dostali do hledáčku BBC Sound Of 2020, kde obsadili pátou příčku. Debutová deska "It Won’t Always Be Like This" vyšla v roce následujícím.

Jó, když máte tátu milionáře, navíc z branže, kde ho znají a vyhoví mu všichni, na které si ukáže, to se pak proráží do světa snadno. Navíc vás může naučit zpívat, hrát na kytaru, pomůže vám vyhnout se častým chybám v živém vystupování, nahrávání i v přístupu k byznysu. To všechno je takový servis, za který by jiní muzikanti zabíjeli. To už není ušlapaná cestička. To je prázdná, čtyřproudá dálnice k úspěchu.

Ani to z vás ale v konečném důsledku nemusí udělat šampiona. Podívejte se například do světa Formule 1. Ralf Schumacher na svého staršího bratra Michaela vlastním titulem nikdy nenavázal a nejstarší syn Mick se aktuálně taky spíše trápí a vysněná spolupráce s Ferrari se mu vzdaluje. Nikde není řečeno, že se to nakonec nestane, ale minimálně v tuto chvíli to na stole určitě není. Ani všechny zkratky světa někdy nestačí, když žijete ve stínu úspěšného otce a celý mediální svět vám to neustále připomíná.

Ještě než se ale mohlo ukázat, jak na tom Inhaler aktuálně jsou, zahrála v takřka zaplněném Lucerna Music Baru skupina Sun Room. Rodáci ze San Diega jsou další sympatickou kytarovkou, která připomíná rané Blur nebo mladší Sundara Karma. Není to asi nic, o čem byste psali domů a doporučovali to kamarádům jako diví, ale pokud máte kritický nedostatek mladých kytarovek ve svém playlistu, tady je další, kterou můžete poslouchat. O moc větší plány než zaplněné Café V lese ale asi zatím mít nemohou.

A Inhaler? Ti svůj zvuk oproti předskokanovi zbarvili cinkavějšími kytarami a dosavadní klasickou sestavu nástrojů doplnili ještě o klávesistu. Jejich hudba tak získala bohatý, barevný zvuk. A indie rock v jejich podání můžete připodobnit například k senzaci The Hunna nebo aktuálně se bohužel rozpadajícím Kensington.

Setlist, který by svým složením názvů písniček za sebou mohl při troše fantazie tvořit lehce ujetý příběh, odstartoval titulní skladbou alba. A jelikož je to album jenom jedno, posunul se celý večer o hodinu, takže předkapela začala v devět, hlavní hvězdy o hodinu později a před jedenáctou bylo po všem. Moc jsme si jich tedy zatím neužili. Avšak z toho, co jsme viděli, máme několik pamětihodných momentů.

O tom, že má "mladý Bono" i svého Edge, jsme se přesvědčili hned v úvodu, kdy došlo na solidní kytarové sólo. Zahrál ho navíc člověk, jenž měl na tričku obal desky "Screamadelica" od Primal Scream. To není marný vzor. A pak už jen skupina dál stupňovala tlak.

Ve "Slide Out The Window" už se mikrofon natáčel k publiku, při páté "When It Breaks" jste si uvědomili, jak vyrovnaný materiál zatím formace natočila. A mimochodem, tato rocková vypalovačka patří k tomu prozatím nejlepšímu. Poskakování do rytmu přišlo ve "Who’s Your Money On? (Plastic House)", vůbec nejsilnější ale byla "In My Sleep". Husí kůže a perfektní gradace. A i zbývající dva singly zněly naživo prostě skvěle.

Elijah Hewson sice vypadá a dokonce i zpívá podobně plačtivě jako Bono zamlada, ale přesto všechno dělá se svou kapelou kvalitní muziku, která by nejspíš obstála i bez toho povyku kolem jeho původu. Takže jak jsme si řekli na začátku - cesta k velké slávě je volná. Využije ji?

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kouhoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Inhaler si v klipu k "If You’re Gonna Break My Heart" hrají na kovboje zhrzené láskou (30.03.2023 09:24)
- Video: Arctic Monkeys vyprávějí v klipu "Sculptures Of Anything Goes" o svém vlastním uměleckém světě (08.03.2023 14:37)
- Inhaler představí v Lucerna Music Baru novou desku (01.03.2023 15:11)
- Recenze: Inhaler priniesli na platni "Cuts & Bruises" ďalšiu nádielku štadiónových piesní (26.02.2023 13:00)
- Inhaler lákají na novinku "Cuts & Bruises" i coververzí hitu od Miley Cyrus (03.02.2023 18:42)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2022 podle musicserveru (10-1) (27.01.2023 20:30)
- Recenze: Potemnělé retro a smyčce. Deska "The Car" dokazuje, že Arctic Monkeys ještě neřekli vše (07.11.2022 00:00)
- Nové desky 42/2022 - od Taylor Swift přes Arctic Monkeys po a-ha (26.10.2022 08:00)
- Video: Arctic Monkeys to v klipu "I Ain't Quite Where I Think I Am" roztáčejí na pódiu (19.10.2022 11:13)
- Video: Arctic Monkeys jedou i ve druhém singlu z nové desky "Body Paint" na baladické vlně (01.10.2022 18:11)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé AC/DC U2 Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu