Kytarista The Doors Robby Krieger převedl country klasiku "Ghost Riders in the Sky" do atmosférického reggae

21.04.2022 16:05 - Jiří V. Matýsek | foto: Louder

Kytarista The Doors Robby Krieger ve svých šestasedmdesáti letech rozhodně nezahálí. Přede dvěma lety vydal sólové album "The Ritual Begins At Sundown" a nyní vyslal do světa trojici instrumentálních coververzí. Jejich značný stylový rozptyl - volba padla na skladby "La Bamba" Richieho Valense, disko hit "Stayin' Alive" Bee Gees a country klasiku mimo jiné nazpívanou Johnnym Cashem "Ghost Riders in the Sky" - sjednotil do reggae hávu, který navíc doplnil netradičně použitým sitárem.

Všem třem skladbám, které vypustil na streamovací služby jako samostatné singly, houpavý rytmus i exotické zvukové barvy sedly a odhalily v nich nové odstíny. Písně vznikly už loni ve spolupráci s basákem Philem Chenem (v prosinci loňského roku zemřel v 75 letech na rakovinu) a klávesákem Edem Rothem.

Tou nejvýraznější z trojice instrumentálek je právě country song "Ghost Riders in the Sky". K nové verzi písně poprvé natočené v roce 1949 Stanem Jonesem vzniklo i doprovodné video. To zachycuje Kriegera a Rotha na cestě vyprahlou krajinou v patřičném americkém bouráku - a samozřejmě, že se to neobejde bez nabrání stopaře. Tato ústřední linka se prolíná se záběry na kapelu, buď v poušti nebo ve studiu, a s funkčními atmosférickými detaily, pálícím sluncem, ještěrkami a další faunou i záběry na rozpálené vozidlo. Nic komplikovaného, ale náladu to má skvělou.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY