Žanet. popustila uzdu fantazie a k písni "Lehká" si sama natočila skvělý animovaný klip

05.04.2022 19:12 - Hana Bukáčková | foto: Ondřej Soukup

Žlutý ufoun (jak si sama před přáteli říká) Žaneta Vargová aka Žanet. vydává po singlech "Mraky" a "Bezesmyslu" - do třetice všeho dobrého - další kousek. Ve skladbě "Lehká" navazuje na snové popisování svého surrealistického vidění světa.

" 'Lehkou' jsem napsala na popud věčnýho problému žití sama se sebou. Pořád vám v mysli někdo neustále radí, ale v podstatě je to jen ke škodě. Tak jsem ji chtěla alespoň na chvíli vyřídit touhle písní i surrealistickou animací," svěřuje se autorka.

Hudby a produkce se ujal opět její partner Thom Fröde (Imodium, Walkmanz). Skladbu si napsala sama Žaneta, stojí rovněž za netradičním kolážovým zpracováním vizuálu.

"V klipu se stále opakuje má postava, mé ruce, které mě nenechají být v klidu. Objevuje se tam spousta skrytých vtípků a narážek, ale na to si musí každý už přijít sám. Tato technika z papírů mi dovolila dát písni stoprocentní význam, tak jak to vidím já. Vyrobila a rozpohybovala jsem si ho sama a byla to spousta bezesných nocí," popisuje.

Je to boží, barevné, praštěné (stejně jako myšlenky, co se vám kolikrát honí v hlavě nebo ve snu), velmi kreativní, inspirující a hravé. Možná díky práci ve školce, kam se Žanet. vrátila po mateřské, umí nechat popustit uzdu své fantazie. Vtipný je i odkaz na YouTube na vedlejší role pro nůžky a iPhone, které byly hybnou silou pro zpracování. Klobouk dolů - ač laik, svojí prací strčila do kapsy i kdovíjak vystudovaného odborníka... Tleskám, protože tohle se jen tak neokouká. A dovolím si tvrdit, že letos je to zatím nejlepší český klip.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY