Návrat Arcade Fire ve velkém stylu, to je klip k singlu "The Lightning"

25.03.2022 09:18 - Ondřej Kocáb | foto: Michael Marcelle

Po letech čekání jsou Arcade Fire konečně zpět s novým materiálem. Po multimediálním experimentu "Everything Now", se kterým se odklonili k tanečnějším rytmům, připravují s producentem Nigelem Godrichem další desku. Album s názvem "WE" nabídne 7. května sedm skladeb (z nichž jedna bude rozdělená na čtyři části), rozprostřených do čtyřiceti minut.

Kolekce se pak dělí ještě na dvě dějství. První nazvané "I" se věnuje osobním úzkostem, to druhé "WE" přináší témata společenství, umění, lásky a všeho, co můžeme všichni dokázat společně.

Album vznikalo v šestičlenné sestavě, hned po jeho dokončení však skupinu opustil multiinstrumentalista Will Butler. Bratr frontmana Wina se k Arcade Fire připojil v roce 2003 a podílel se na všech dosavadních studiových počinech. Dle jeho slov za odchodem stojí pouze jeho potřeba změny. Svěřil se také, že se chce soustředit na sólovou dráhu.

Pilotní dvojsingl "The Lightning" naznačuje, že hudebně se formace vrací zpět ke kořenům. Takhle svěže naposledy zněla na "The Suburbs". Zatímco "The Lightning I" vyniká jemným pianem a akustickou kytarou, ve druhé části se do toho Butler & spol. opřou ze všech sil. Rytmické bicí, pulzující basa a chytlavý refrén "Waiting for the lightning" dokazují, že kanadská parta je po více než třech letech bez koncertů opět ve skvělé formě.

Černobílý videoklip režisérky Emily Kai Bock nás zavádí doprostřed maloměsta. Klidná oslava za slunného počasí se s přelomem skladeb mění v naprostou bouři, během které se každý snaží zachránit do doby, než se zase rozední. Kromě již zmíněného Willa Butlera chybí ve snímku taktéž Richard Reed Parry. Jeho místo u kytary zaujal Dan Boeckner z Wolf Parade. A jsou tu i Paul Beaubrun na harmoniku a Sarah Neufeld s houslemi.

Seznam skladeb na albu "WE" vypadá takto: Age of Anxiety I, Age of Anxiety II (Rabbit Hole), End of the Empire I - IV (I. Last Dance, II. Last Round, III. Leave the Light On, IV. Sagittarius A), The Lightning I, II, Unconditional I (Lookout Kid), Unconditional II (Race and Religion), We.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY