Obrazotvorná "Zahrada" Beaty Hlavenkové vítá jaro

24.03.2022 13:08 - Dan Hájek | foto: Jiří V. Matýsek / musicserver.cz

Pro Beatu Hlavenkovou byl rok 2021 výjimečný. Završila ho nominace na Českého lva 2021 za soundtrack k filmu "Zátopek", vydala také desku "Žijutě", která se mimochodem umístila na desáté příčce naší rekapitulace roku 2021. Právě tu teď připomíná druhým singlem, písní "Zahrada" .

"Seděla jsem na zahradě, pršelo, sice byl pracovní den, ale děti u počítače kvůli online vyučování, auta moc nejezdila. Přemýšlela jsem nad tím, co všechno mě na tom štve, ale i co je na tom pozitivního. Trochu cítila vztek i možnost odpočinku. A protože mám ráda ironii, vypadla ze mě první slova: 'Zavřela jsem zahradu, spálila trávu, proklela květenu a pokácela stromy... konečně je ticho, nikde nikdo'," přibližuje sama autorka.

Video Anežky Horové z uvedených veršů čerpá. Natáčelo se během jednoho slunného dne, kdy se potkaly dvě rodiny a jeden pes. Všichni si užívali klidu, režisérka se pokusila tuto atmosféru zaznamenat. Některé prvky toku slov se objeví přímo v obraze, jiné části jsou abstraktnější. Hlavní aktérka není jen pouhou součástí skupiny postav na zahradě, stala se středobodem klipu. Z celého snímku dýchne komornost, obrazotvornost a ono kouzlo okamžiku.

Za své šesté album "Žijutě" získala Beata Hlavenková dvě nominace na Cenu Anděl 2021. Na jaře odehraje i několik málo koncertů: 23. března se představí v plzeňském Anděl Music Café, 22. dubna v Domě kultury Poklad v Ostravě nebo 28. dubna v pražském JazzDocku. Na sobotu 2. dubna navíc zve zájemce na celodenní hudební workshop v Praze.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY