Martin Chodúr ve smutném songu "Kyjev" soucítí s dětmi trpícími kvůli válce

04.03.2022 09:47 - Josef Martínek | foto: Martin Vítek

Martin Chodúr obvykle prezentuje hlavně svůj autorský repertoár, přičemž jeho poslední album "Tisíc a jedna noc" se opravdu povedlo. V případě písně "Kyjev" reagující na aktuální téma však udělal výjimku. Kompletně ji složil docent Tomáš Novotný z Filozofické fakulty Ostravské univerzity. Hudebník, který na této fakultě právě studuje, ji krátce poté nahrál.

"Nevěděl jsem, jak vyjádřit to, co cítím v souvislosti s válkou na Ukrajině. Ráno mi přišel tento velice smutný e-mail, který mě velice zasáhl a který vyjadřuje přesně i mé pocity," uvedl umělec a následně citoval slova autora: "Dceři se včera podařilo trochu dramaticky už při ostřelování se čtyřmi dětmi utéct z Ukrajiny do Polska. A když večer otevřela kufr, tak zjistila, že si tam čtyřletý Davídek kromě autíček přibalil plastovou 'hasičskou' přilbu. Abych trochu ulevil tomu šílenému stresu prarodiče, tak si jen tak pro sebe skládám básničky a písničky. A tak si třeba tuto písničku jako vzpomínku na všechny ty chudáky děti můžete zabroukat."

Text se nezabývá ani tak samotným válečným konfliktem, ale hlavně jeho dopady na ty nejzranitelnější. "Než se zas celý svět k lepšímu změní, jsem vděčný za každé dítě, co není," zpívá dvaatřicetiletý interpret. V songu s pochmurnou melodií je dále slyšet nářek. Podle Chodúrových slov je důležité, aby si lidstvo uvědomilo, co se skutečně děje a jakým traumatem jsou události posledních dní právě pro děti. Dodejme, že on sám má doma šestiletého syna.

Vzhledem k závažnosti tématu upouštíme od číselného hodnocení, neboť v tomto případě ztrácí svůj význam.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY