Novinka Trad.Attack! "REMIXED" nese českou stopu

10.02.2022 10:26 - Tisková zpráva | foto: PR Stage

Rockoví průzkumníci estonského folklóru, Trad.Attack!, nabídli své písně elektronickým producentům a kapelám z celého světa a společně s nimi nyní vydávají elektronické album. To nese název "Trad.Attack! REMIXED" a odkrývá zatím neprozkoumané možnosti propojení folku a elektroniky. Z Česka se na desce podílelo elektronické duo Bratři, producent a DJ Kewu a producent a skladatel Omnion. Album vychází digitálně na všech streamovacích platformách v pátek 11. února 2022.

Trad.Attack! vstoupili na scénu v roce 2014 s eponymním EP a mottem: "Všechno, co se zastaví, zemře - srdce, myšlenky, tradice..." Právě tato idea poháněla přepracovávání estonských folklórních písni do moderního hudebního jazyka s nepopiratelným citem pro lidovou poetiku a pohání i jejich přístup k nové remixové desce: "Před začátkem práce na této desce jsme hráli na spoustě míst po světě, a tak jsme si řekli, že bychom mohli oslovit zajímavé hudebníky z těch míst, aby se s námi vydali na společnou cestu," prozradilo trio, které vystupuje ve složení kytara, dudy a bicí.

Míchání zvuků a různých kultur patří mezi základní východiska hudby, kterou Trad.Attack! produkují. Ukročení směrem k elektronice a mezinárodnímu přesahu, který nabídli jednotliví producenti, tak dává smysl. "Všichni, kteří se na albu svými remixy podíleli, dělali vlastně podobný typ práce s hudbou jako my. Spojují staré tradiční zpěvy s našimi nástroji a přinášejí do jednotlivých písní svůj osobní vhled a nápady," řekl kytarista kapely Jamal Vabarna.

Na albu se objevují producenti z Estonska, Číny, Francie, Ruska, Ukrajiny, Německa, Portugalska a tři jména z Česka. Bratři, Kewu i Omnion měli s výběrem písně k remixu volnou ruku a každý z nich zvolil unikátní píseň i přístup. Bratři přetvořili kytarový motiv singlu "Lell’o" v riff na analogové syntezátory, Omnion dohrál do písně "Vanamees" party na indická tabla a arabské rámové bubny a Kewu písni "Pass-Pass" vetknul přímý techno rytmus, kolem nějž proplouvají vokální a kytarové party původní verze písně.

Trad.Attack! společně s českými účastníky remixové desky v tuto chvíli plánují koncert v pražském divadle Archa.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY