Neil Young požaduje, aby Spotify smazalo jeho hudbu. Služba podle něj podporuje antivaxery

26.01.2022 18:25 - Jiří V. Matýsek | foto: Reprise Records

Folk-rockový písničkář Neil Young prostřednictvím svého managementu oznámil, že požaduje okamžité stažení své hudby ze streamovací služby Spotify. Důvod? Nesouhlasí s tím, aby jeho tvorba byla využívána na stejné službě, která podle něj šíří "falešné informace o očkování proti nemoci covid-19".

Young přímo míří na podcastera Joea Rogana, který patří k předním zpochybňovačům účinků vakcín a který má od loňského roku podepsaný exkluzivní kontrakt se streamovací službou v hodnotě 100 milionů dolarů.

V otevřeném dopisu písničkář mimo jiné píše: "Okamžitě prosím informujte Spotify, že pozastavuji dostupnost své hudby na Spotify, a to tak brzy, jak to jen bude možné. Důvodem je, že Spotify šíří nepravdivé informace o vakcínách - což potenciálně může způsobit smrt těm, kdo těmto dezinformacím, které jsou prostřednictvím služby šířeny, věří. Mohou mít buď Rogana, nebo Younga. Ale ne oba dva."

Streamovací platforma žádné prohlášení nevydala, alba Neila Younga zůstávají stále (26. ledna) dostupná. Muzikant rovněž odmítá další vystupování, dokud nebude epidemie u konce, a nabádá promotéry, aby nepořádali velké koncerty, které jsou ideálním místem pro super-šíření nemoci.

Ve svém postoji není Young osamocený. Před pár týdny byl Spotify adresován další dopis, který podepsalo 270 odborníků z medicínských oborů, kteří se ohradili vůči informacím, které se prostřednictvím zmíněného podcastu šíří.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY