Daniel Landa v klipu "Anička Malinová" vzdává hold hrdinům, lásce a svobodě

24.01.2022 10:53 - Hana Bukáčková | foto: Michal Horka

Daniela Landu jsem svého času měla ráda, v podstatě do doby, než se z něj stal Žito 44, spasitel národa se svým Blanickým manifestem a kazatel všelijakých názorů, které spíš rozdělují společnost. Ale pojďme radši k hudbě. Krom toho všeho je totiž Landa pořád i muzikant a aktuálně vydal nový singl "Anička Malinová", kterým vzdává hold po většinou neznámým hrdinům, jako byla přítelkyně jednoho z atentátníků na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

"Skuteční hrdinové povstávají z řad těch úplně nejobyčejnějších lidí. Pro většinu současné rozmazlené populace se staly velké hrdinské příběhy jen známým datem, povědomou historickou událostí. Jenže za každou takovou událostí se skrývají hluboké příběhy obyčejných lidí, jako jsme my, a jejich osobní pocity plné touhy, strachu, smutku, lásky i bolesti. Ta nejvíce známá jména jsou však jen vrcholky ledovce, které se tyčí nad obrovským množstvím dalších, v rámci dějin více či méně bezejmenných, bez jejichž nenápadného, avšak nemenšího hrdinství by se velké události jen těžko odehrály," vysvětluje.

"Abychom si připomněli lidskou dimenzi nejen našich známých bojovníků za svobodu, ale i těch, co stáli s nimi a za nimi, poslala múza na svět píseň 'Anička Malinová'. Přítelkyně Jozefa Gabčíka Anna Malinová budiž tak symbolem všech nejmenovaných hrdinů, kteří v krutých dobách obětovali své životy úplně stejně jako ti známější," dodává.

Jen dodám, že před provedením atentátu Malinová ukrývala Gabčíka ve svém bytě v Praze. Němci ji kvůli tomu zavraždili v koncentračním táboře Mauthausen. Klip k srdceryvné, obsahově silné písni natočila Mirjam Landa spolu s kameramanem Tomášem Kobolkou. Postavy Jozefa Gabčíka a Anny Malinové ztvárnili Jakub Čech a Zuzana Grajzelová. Landa po delší době opět ukázal, že když nedělá voloviny, prostě umí.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY