HLASkontraBAS Oktet kráčí v klipu k "Following The Wind" s větrem v zádech

20.01.2022 11:44 - Dan Hájek | foto: Šárka Sklenářová

Za projektem HLASkontraBAS stáli původně Ridina Ahmedová a Petr Tichý. Ti se v roce 2019 rozhodli celou sestavu rozšířit na HLASkontraBAS Oktet - v aktuálním složení souboru figurují zpěvačky Alice Bauer, Mirka Novak a Markéta Zdeňková, kontrabasista Petr Mikeš a v alternacích pak Ondřej Štajnochr, Ondřej Komárek, Tomáš Liška, Robert Balzar nebo Tadeáš Mesany.

Společně začali pracovat na novém materiálu a jednou z prvních ochutnávek je singl "Following The Wind". Jde o výsledek zadání pro skladatelku, pianistku a zpěvačku Beatu Hlavenkovou, která má čerstvě v kapse nominaci na Českého lva za hudbu k filmu "Zátopek". Ono zadání prý bylo velmi volné, bylo jen ohraničeno stopáží do deseti minut a měla to být kompozice beze slov.

"Vítr může znamenat inspiraci nebo pobídku ke směru, kterým se máš vydat. Fouká ti do zad. Nechceš jít proti němu. Chceš běžet s ním. Chceš se jím nechat unášet. Nabídka od Ridiny s Petrem byla právě takovýmto vybídnutím," doplňuje sama Hlavenková ke vzniku skladby. Jejím rysem je nepřeslechnutelná hravost, melodičnost a souhra pro struny a hlasy a pro jejich improvizaci.

Doprovodný vizuál natočila Šárka Sklenářová, která měla k ruce pět kameramanů a jeden poletující dron. Sled obrazců si pohrává s tématem volnosti a nestálosti pohybu ve větrném poryvu. Výsledek tak jde naproti prostému tématu.

Kromě Beaty Hlavenkové pro HLASkontraBAS Oktet napsali kompozice Ivan Acher, Matouš Hejl a Jaromír Honzák (ten s textem Oldřicha Janoty). "Rozepsanou skladbu pro nás má Vladimír Václavek a další plánujeme, včetně autorů ze zahraničí. Naživo s oktetem hrajeme také svoje původní skladby. Na naši píseň 'Po bouři' bychom chtěli v tomto roce natočit další klip. A pokud budou finance, v což věříme, určitě s oktetem plánujeme novou desku," shodně dodávají Petr a Ridina.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY