Lana Del Rey si dvě desky ročně dovolit může. Na "Blue Bannisters" vypráví svůj vlastní příběh

25.10.2021 00:00 - David Böhm | foto: Los Angeles Times

Lana Del Rey si ze zlých jazyků nikdy těžkou hlavu nedělala. Poslední rok se ale možná přece jen něco změnilo. Fiasko kolem děrované roušky, nařčení z rasismu, komentáře vzhledu - kdo ji chtěl bít, hůl si snadno našel. Zřejmě i proto tu máme její letošní druhou desku. Naštěstí je album "Blue Bannisters" skvělé!
8/10

Lana Del Rey - Blue Bannisters

Skladby: Text Book, Blue Bannisters, Arcadia, Interlude - The Trio, Black Bathing Suit, If You Lie Down With Me, Beautiful, Violets for Roses, Dealer, Thunder, Wildflower Wildfire, Nectar of the Gods, Living Legend, Cherry Blossom, Sweet Carolina
Vydáno: 22.10.2021
Celkový čas: 61:53
Vydavatel: Universal
Když umělec vydá dvě desky za jeden rok, celkem logicky to svádí k jejich ještě podrobnějšímu porovnávání. Připomeňme si třeba Taylor Swift a její loňské studiovky "folklore" a "evermore". I tehdy samozřejmě zazněla otázka, jestli druhou nahrávku náhodou nevyplňují jen zbytky z minula. Jak si tedy "Blue Bannisters" vedou oproti "Chemtrails Over The Country Club"?

Celkem paradoxně vítězí "Modré zábradlí". Ačkoliv obě kolekce obsahují skladby, které Lana Del Rey nepoužila pro své předchozí řadovky (přičemž třeba "Nectar of the Gods" a "If You Lie Down With Me" sahají až do dob "Ultraviolence"), nebudí "BB" zbytkový dojem - na rozdíl od "COTCC", kterým by víc slušela forma EP.

Pokud jste na zpěvaččinu hru dosud nepřistoupili, ani novinka váš názor patrně nezmění. Lana zřejmě nikdy rychlou hudbu nenabídne, v melancholických melodiích exceluje, tak proč drasticky měnit něco, co funguje? A ačkoliv odpůrci smýšlejí jinak, ona s každým počinem nabízí něco trochu jiného, ať už jde o trapové beaty na "Lust For Life" či snovou poetiku "Norman Fucking Rockwell!".

Právě potřeba sdělit vlastní příběh je to, co charakterizuje aktuální sbírku písní. Autorka se sice nemstí kritikům (jak v březnu přislíbila na svém instagramovém účtu), na věčné útoky na svůj éterický projev ale reaguje kupříkladu ve skladbě "Beautiful". "Co kdyby někdo požádal Picassa, aby nebyl smutný? / Dovol mi ukázat ti, jak proměnit smutek v radost," vyzývá posluchače za jednoduchého, ale efektního doprovodu piana. Poselství je jasné: Lana si hudbu bude dělat po svém. Svůj talent pro klavírní balady ukazuje také v závěrečné dojímavé "Sweet Carolina".

Dočkali jsme se i jedné tajné hostovačky, a to v kousku jménem "Dealer". Nekreditované vokály Milese Kanea tvoří s těmi Laninými zážitek navozující husí kůži, a to zejména v momentech, kdy interpretka s pořádným kopcem emocí do mikrofonu spíše křičí. Psychedelická rock-bomba se postarala o vrchol alba.

Menších či větších překvapení nabízí deska hodně a pozorný posluchač zažije hodinovou emocemi nabitou jízdu, během níž se k němu zpěvačka svými prožitky a pohledy přiblíží víc než kdykoliv předtím. "Blue Bannisters" je zkrátka silný zážitek. Přestože si Lana Del Rey při jeho stavbě vypomohla staršími kousky, zkompletovala celek, který dává smysl.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY