Déma v novém klipu vzdává hold malíři Bohumilu Konečnému

06.10.2021 17:56 - Honza Průša | foto: Démophobia

Bohumil Konečný zvaný Bimba byl český malíř s velmi širokým záběrem. Maloval reklamní plakáty i akty, nejznámější je ale asi jako ilustrátor dobrodružných knížek. Vytvořil spoustu překrásných kreseb mimo jiné k foglarovkám nebo knihám Otakara Batličky, jeho ilustrace hojně vycházely také v časopisech Vpřed i Mladý Hlasatel.

A kytarista a zpěvák Déma ze skupin Znouzectnost a Démophobia je dlouhé roky obdivovatelem právě dobrodružné literatury. Na covidových videích, která nahrával ze svého bytu, jsme mohli část jeho sbírky knih zaznamenat. A také už na první desce formace ZNC "Vítejte v blázinci, hraje vám Znouzectnost" z roku 1986 vyšla jeho skladba "Vemte si příklad z Rychlejch šípů", o desítky let později pak vydával na kapelním webu nově otextované a mile parodované komiksové "Rychlé šípy".

A tak je vlastně logické, že hold a poctu právě Konečnému vzdává Déma ve svém novém songu a videu "Malíř Bimba", které natočil se svou druhou kapelou Démophobia. A výsledkem je fakt milá vzpomínka na tohoto výjimečného malíře a ilustrátora a po písních jako "Dík pane Foglar" od skupiny Kamelot nebo "Rychlé šípy" od Wabiho Rywoly je to další kousek inspirovaný nesmrtelným spisovatelem.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY