Thom Artway vykročil zdařilým singlem "Nezapomenout" do nové etapy své kariéry

20.09.2021 16:45 - Josef Martínek | foto: Alexandra Hrašková

Pro Thoma Artwaye byly dosud typické hlavně anglicky zpívané skladby. V posledních letech však písničkář několikrát naznačil, že by se to mohlo změnit - nahrál předělávky hitů Karla Kryla a Václava Neckáře a hostoval v songu "Bílé šaty" Štěpána Urbana. Až novinka "Nezapomenout" však znamená jeho autorský debut v rodném jazyce.

Tato změna nemusí potěšit všechny fanoušky - zvlášť ty, kteří dbají na vzorovou výslovnost naší mateřštiny. Artwayova čeština není učebnicová, ve slokách možná zpěvák zní i trochu stydlivě, v refrénu to ale rozbalí naplno. A po několika přehráních posluchač zjistí, že jemnost jeho řeči se nakonec jeví spíše jako přednost, protože v kontrastu s návykovostí popové písničky tvoří dosti osobitý a nevšední celek - navíc prozářený smyčcovými party.

"Píseň je o vzpomínce na osobu, se kterou jsme prožili kus života. Osobu, se kterou již dávno nejsme v kontaktu, už ji vlastně neznáme, ale občas letmo vzpomeneme na hezké chvíle, které jsme spolu zažili," vysvětluje sám hudebník pointu singlu otextovaného Ondřejem Juráskem.

Ta se promítla i do klipu režiséra Davida Vana, v němž vidíme cestu do minulosti. S Tomášem Mačkem si ve snímku zahrál i jeho starší bratr Lukáš, který ztvárnil jeho starší já, v hlavní ženské úloze se představila Karolína Růžičková. Video s romantickými záběry pořízenými u jezera Venuše lze vnímat jako počátek nové umělecké etapy držitele dvou Andělů. Je to trochu jiný Thom Artway, než na kterého byli posluchači zvyklí, jeho pozice jednoho z největších talentů tuzemského popu se ale tímto posunem nijak neotřásla. Naopak se mu otevřely dveře k rozšíření publika.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY