Český albový žebříček se nadechl s poslední deskou Davida Stypky

15.09.2021 08:00 - Josef Martínek | foto: Radek Drbohlav

Iron Maiden, Imagine Dragons i Drake odstartovali v tuzemské albové hitparádě vysoko, všechny zahraniční hvězdy však předčil David Stypka se svými Bandjeez. Posmrtně vydané album "Dýchej" českou veřejnost velmi oslovilo - a zřejmě i zasáhlo. V rádiích stále kraluje Ed Sheeran s "Bad Habits".
Ed Sheeran - Bad Habits
© Asylum UK
RÁDIA - U nás vítězí "Bad Habits" teprve popáté, ovšem doma ve Velké Británii už s touto písní Ed Sheeran atakuje historické milníky. Triumfoval tam totiž dokonce jedenáctkrát za sebou. Z první příčky ostrovního žebříčku se paradoxně může odsunout on sám, protože před pár dny vydal nový singl "Shivers", který bude rovněž na jeho chystané říjnové desce "=".

Druhá zůstala Pink s "Cover Me In Sunshine" a ani na třetí a čtvrté pozici se nic nezměnilo: okupují je OneRepublic s "Run" a Coldplay zásluhou "Higher Power". Do top pětky se posunula Dua Lipa, jejíž singl "Love Again" si polepšil o jedno místo.

Novou nejhranější domácí skladbou se stala "Moje milá" od Marka Ztraceného, které celkově patří sedmička. Šumavský zpěvák ji určitě nevynechá ani na svých dvou koncertech v pražské O2 areně, které se uskuteční právě v těchto dnech - 15. a 16. září.

Do první desítky, konkrétně na devítku, se propracovali Imagine Dragons s "Wrecked". Na čísle deset následuje stále žádanější osmnáctiletý rapper z Austrálie The Kid Laroi, kterému ve "Stay" hostuje Justin Bieber. Společně už to dotáhli na jedničku v USA, Německu, Austrálii, Švédsku a v řadě dalších zemí, v Británii přidali dvojku. U nás vedle úspěchu v rádiích bodují i v paralelním žebříčku digitálních singlů, jemuž kralují.

Pořadí zpestřila jen jediná novinka. Postarali se o ni slovenští No Name, kteří song "Elity" vydali symbolicky v den pětadvacátého výročí založení kapely. Podílel se na něm producent Jan P. Muchow a text lze vnímat jako společenský apel. V debutovém týdnu z toho vzešla sedmdesátá čtvrtá příčka.

Top 10 ČR - rádia:
  1. Ed Sheeran - Bad Habits
  2. Pink & Willow Sage Hart - Cover Me In Sunshine
  3. OneRepublic - Run
  4. Coldplay - Higher Power
  5. Dua Lipa - Love Again
  6. Lost Frequencies - Rise
  7. Marek Ztracený - Moje milá
  8. Jelen - Ještě jednu noc
  9. Imagine Dragons - Wrecked
  10. The Kid Laroi feat. Justin Bieber - Stay


David Stypka & Bandjeez - Dýchej
© SinglTon
ALBA - Mimořádný zájem vzbudilo třetí řadové album Davida Stypky a Bandjeez, jehož vydání se bohužel zpěvák nedožil. Po Stypkově lednovém skonu dokončili "Dýchej" jeho spoluhráči a producent Martin Ledvina. Prakticky všechny recenze (přečtěte si tu naši) se shodují v tom, že nahrávka si pozornost zaslouží nejen kvůli smutným okolnostem, ale i pro svůj hudební obsah. Favorit příštích Cen Anděl se už nyní zdá být zcela jasný.

Polepšily si také Stypkovy předešlé desky. Druhá studiovka "neboj." z roku 2017 získala více než čtyřicet míst k dobru a nyní je třicátá první nejžádanější. Na padesátém osmém řádku najdeme prvotinu "Čaruj" z roku 2014, která se do pořadí vrátila po delší době.

Kartami zamíchaly i další novinky, které si s výjimkou bronzu okupovaného Nikem Tendem se "Jsem v pohodě, sem v prdeli." podmanily celou top pětku. Stříbro si přisvojili Iron Maiden, kteří se s dvoudiskovým opusem "Senjutsu" vracejí po šesti letech od předešlé nahrávky "The Book Of Souls". Je vidět, že i po bezmála půl století fungování si heavymetalové legendy ve svém žánru udržují výsadní postavení.

Čtyřku získali Imagine Dragons, jejichž počin "Mercury - Act. 1" bychom možná vzhledem k obří popularitě amerických pop-rockerů u nás čekali ještě o kousek výše. Pátá studiovka se však nesetkává s příliš kladnou odezvou, fanoušci i kritici jí vyčítají prvoplánovost a tvůrčí vyčpělost.

Číslo pět si zapsal Kanaďan Drake, který s deskou "Certified Lover Boy" slaví enormní úspěchy v zámoří. Americký žebříček opanoval s týdenním součtem přesahujícím 600 tisíc bodů, v tomto roce suverénně nejvyšším. V singlovém žebříčku pak hlavně díky vysokému počtu streamů zabral v top desítce rovnou devět míst.

Vzhledem k invazi novinek si další tituly v elitní desítce pochopitelně pohoršily. Šestý Samey ztratil s nahrávkou "Anarchia" jen dvě příčky, zato sedmá Olivia Rodrigo spadla se "Sour" z bronzu až na číslo sedm. Dokonce z prvního na osmé místo se propadl Kanye West s desátou položkou svojí diskografie "Donda".

Viktor Sheen opět setrval v top ten s oběma svými bestsellery z uplynulých dvou let. "Barvy" si zapisují devítku, "Černobílej svět" je na tom o jednu pozici hůře.

Top 10 - alba:
  1. N David Stypka & Bandjeez - Dýchej
  2. N Iron Maiden - Senjutsu
  3. Nik Tendo - Jsem v pohodě, sem v prdeli.
  4. N Imagine Dragons - Mercury - Act 1
  5. N Drake - Certified Lover Boy
  6. Samey - Anarchia
  7. Olivia Rodrigo - Sour
  8. Kanye West - Donda
  9. Viktor Sheen - Barvy
  10. Viktor Sheen - Černobílej svět

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 36. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY