shop.musicserver.cz
Lorde - Solar Power

Když dáte "Solar Power" od Lorde šanci (a pak ještě jednu), možná se vám bude líbit

Vydáno: 10.09.2021 17:00 v sekci Recenze - Honza Balušek | foto: Ophelia Mikkelson Jones

Někteří posluchači si u druhé desky Billie Eilish posteskli, že jsou písničky na ní pomalé a mnohdy málo výrazné. To ovšem netušili, s čím na své albové trojce "Solar Power" přijde o pár týdnů později Lorde. Ano, můžete se proposlouchat k její oblibě, ale bude vás to stát opravdu hodně času.

7/10

Lorde - Solar Power

Vydáno: 20.8.2021
Celkový čas: 43 minut

Skladby: The Path, Solar Power, California, Stoned at the Nail Salon, Fallen Fruit, Secrets from a Girl (Who's Seen it All), The Man with the Axe, Dominoes, Big Star, Leader of a New Regime, Mood Ring, Oceanic Feeling

Vydavatel: Universal

Debutová deska "Pure Heroine" Lorde sklidila na musicserveru nadšené absolutní hodnocení, její druhé album "Melodrama" jsme dokonce ve výročním hlasování zvolili za nejlepší nahrávku roku 2017. Je ale jasné, že nová kolekce s názvem "Solar Power" se tak nadšeného přijetí nedočká. Rozhodně se nejedná o špatné dílo, ale na kvalitu svých předchůdců nedosahuje ani zdaleka.

Síla slunce od svých posluchačů vyžaduje, aby jí věnovali čas a opravdu hodně nerušených poslechů. Ne že by nebyla přístupná, jen je ve své většině pomalá a moc se toho na ní neděje. Pravděpodobně se nestane, že by vám deska nakonec rozkvetla v uších a váš prvotní dojem (co to je za nudu) se změnil v nadšení, že se jedná o naprosto geniální počin. Ale třeba po takových dvaceti posleších seznáte, že novinka této Novozélanďanky není až tak slabá, jak jste si původně mysleli. A že je vlastně docela dobrá.

Vzhledem k tomu, že na ní zpěvačka pracovala opět s Jackem Antonoffem, který stál za milovanou nahrávkou "Melodrama", je jasné, že výsledek je takový, jaký jej dvojice chtěla mít. Lorde v písničkách nic moc neřeší, sama "Solar Power" označuje za své "trávové" album, jen ta místy až folkově znějící pohoda nebezpečně často sklouzává do nudy. Kdo dokázal po deseti posleších jmenovat více než tři konkrétní písničky, vyhrál bludišťáka.

Není vždy třeba, aby desky obsahovaly hity, ale když se někdy desítky minut vlastně není čeho chytit a člověk nedokáže říci, která hraje píseň a jestli je na začátku nebo konci alba, není to to pravé ořechové. Zní třeba titulní skladba alespoň trochu jako hit? Spíše se posluchač může společně s hudebními pisálky rozhodovat, zda se zpěvačka více inspirovala u "Freedom" George Michaela, nebo "Loaded" Primal Scream.

Proč tedy nakonec najdete v hodnocení sedm bodů z deseti? Protože když dáte "Solar Power" opravdu mnoho šancí, nakonec se vám začne třeba opravdu docela líbit jako autorovi recenze. Najdete si své oblíbené kousky ("California", "The Path," "Mood Ring"), s nadšením objevíte v závěru "Secrets from a Girl" Robyn a třeba i Lorde přiznáte, že má nárok na to natočit si desku, jakou chce. Jen si k jejímu poslechu musíte nejlépe lehnout na pláž a dát si páva. A i tak jí musíte odpustit, že vám dá opravdu hodně práce se proposlouchat až k tomu, abyste ji popsali alespoň slovy docela dobrá. Anebo že by dost dobrá?

NÁZORY
  • Je neuvěřitelné, co jsou schopni recenzenti nap... (Spravedlivý, 10.09.2021 17:45) Reagovat

    Je neuvěřitelné, co jsou schopni recenzenti napsat. Že je bídný všeobecný masový vkus, to je věc známá, ale právě recenzenti a hudební redaktoři by měli být ti, kteří by se měli pokoušet o nápravu. Ale jak se o to chtějí pokoušet, když muzice vůbec nerozumí. Pane Balušku, že jste přechválili předchozí desky Lorde, budiž. Ale když konečně Lorde vydá opravdu vynikají desku, mnohem lepší než obě předchozí, tak ji takhle shodíte ? Nechápu. Tady je to naprosto jasných 10/10, a neslevím ani bod.

    • Re: Je neuvěřitelné, co jsou schopni recenzenti nap... (johny013, 10.09.2021 18:24) Reagovat

      Na rozdiel od teba ja s recenziou súhlasím a akoby autor čítal presne moje myšlienky, keďže aj ja som mal rovnaké pocity pri počúvaní Solar Power. Ja si myslím, že hodnotenie je ešte veľmi štedré, keďže za mňa je to tak za 4/10. Jedine čo ma ako tak zaujalo je: The Path a Secrets from A Girl ešte možno Stoned At The Nail Salon ale je to taká monotónnejšia Lana. Za mňa veľké sklamanie po vynikajúcej Melodrame, ktorá si myslím, že bude pre mňa zaujímavá aj o 20 rokov.

      • Re: Je neuvěřitelné, co jsou schopni recenzenti nap... (Spravedlivý, 10.09.2021 23:37) Reagovat

        Milý johny, nemůžete se více mýlit. Pokud se vám líbí tak moc Melodrame a nelíbí Solar Power, znamená to jediné, kloužete po povrhu a nepronikáte do podstaty. Melodrame je veskrze obyčejné popové album, které strávíte a nic nezanechá. Solar Power je oproti němu album hluboké, se skvělou atmosférou, vynikajícími hudbeními nápady, ovšem pro běžného popového posluchače zjevně těžko stravitelné. To ovšem není jeho chyba ale chyba posluchače. Vzhledem k tomu, že evidentně preferujete líbivý pop, tak buď to není album pro vás, nebo byste mu musel dát mnohem více času a posunout se na trochu jinou úroveň vnímání hudby.

        • Re: Je neuvěřitelné, co jsou schopni recenzenti nap... (johny013, 12.09.2021 19:54) Reagovat

          Aj keď je Melodrama popové album, tak si myslím, že práve preto bola tak chválená, že niečo zanechala u poslucháča a nešlo o nejakú plytkú nahrávku. Možno je Solar Power dokonale naspievaná ale pre mňa bez nejakej emócie. Na Melodrame je tých emócií podľa mňa oveľa viac. Ja mám radšej tie pomalšie skladby (Writer In The Dark, Liability + Reprise ale ako celok mi nevadí ani taká Homemade Dynamite. Hudba je subjektívna a to je aj môj názor na Solar Power, takže ak niekto dá hodnotenie 10/10 tak sa s ním nebudem hádať a presviedčať ho, že sa mýli.

    • Re: Je neuvěřitelné, co jsou schopni recenzenti nap... (Anonymous, 10.09.2021 18:36) Reagovat

      Pane (samozvaný) Spravedlivý,
      když autor recenze podle vás hudbě nerozumí, bylo by namístě také uvést, proč se vám tato deska tak líbí, a co na ni pan Balušek nepochopil, zatímco vy jste to pochopil.

      Já jsem se z vaši poznámky toho opravdu moc nedozvěděl, takže takový nic neříkající blábol si napříště strčte za klobouk. Tady se diskutuje o hudbě, zatímco vy si tady chodíte jen vyřizovat účty a vylepšovat sebevědomí. Ale to jste opravdu na špatné adrese.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Grammy ovládly hvězdy popu. Hlavní ceny si rozdělily Taylor Swift, Miley Cyrus a Billie Eilish (05.02.2024 11:00)
- Video: Billie Eilish v SNL zazpívala Barbie a Judy tak, že vás dojme k slzám (20.12.2023 08:01)
- Naštvaná Billie Eilish: "Mužská těla nikdo neřeší" (17.11.2023 15:55)
- Video: Troye Sivan si od Billie Eilish vypůjčil písničku z filmu "Barbie". A naprosto si ji přisvojil (12.10.2023 08:09)
- Recenze: Hravý soundtrack k "Barbie" vám prodlouží a připomene zážitek z kina (01.09.2023 08:30)
- Naživo: Billie Eilish na Szigetu švindlovala. Šestý a finální den mohl být mnohem lepší (28.08.2023 17:35)
- Naživo: Finále Mad Cool Festivalu obstarali Red Hot Chili Peppers, mile překvapili The Rose, nemile naopak mizerná dvojice M.I.A. a Ava Max (27.08.2023 13:58)
- Fotogalerie: Billie Eilish opanovala poslední den festivalu Sziget (18.08.2023 15:29)
- Naživo: Lorde se na Szigetu měla místo třpytek vyválet radši v peří, Macklemore se opakoval. Zachránkyní pátého dne byla Caroline Polachek (18.08.2023 07:56)
- Fotogalerie: Macklemore, Lorde a Carolina Polachek na Szigetu potěšili svoje fanoušky (17.08.2023 13:11)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Rush Billie Eilish Mirai Bono
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu