Zemřel Lee Scratch Perry, pionýr reggae a dubu

29.08.2021 20:54 - Jiří V. Matýsek | foto: New Frame

Ve věku 85 let zemřel v neděli 29. srpna na Jamajce průkopník reggae a dubu Lee Scratch Perry. Informaci zveřejnily tamní Jamaica Times, příčina smrti uvedena nebyla.

Perry se narodil 20. března 1936. Od padesátých let se pohyboval v hudebním byznysu, zpočátku prodával desky, později začal sám produkovat. Nejprve ve Studio One Clementa "Coxsone" Dodda, od nějž přešel ke konkurenčnímu labelu Amalgamated Records. Po hádce s jeho zástupci si založil vlastní značku Upsetter Records. Zde také vydal skladbu "People Funny Boy", jeden ze zásadních songů rané éry reggae. Svou tvorbu vydával pod celou řadou jmen, například jako Jah Lion, Pipecock Jakxon, Super Ape nebo The Upsetters.

Byl jedním z prvních, kdo začal využívat styl zvaný dub, a to byl i důvod, proč si otevřel vlastní studio Black Ark. Zde své nahrávky natočil mimo jiné mladý Bob Marley. Perry byl producentem nejen jeho hudby, ale i songů celé řady jamajských muzikantů. Jenže vzrůstající stres se projevil, v roce 1978 utrpěl Perry nervový kolaps a studio Black Ark shořelo do základů. On sám mnohokrát uvedl, že je v záchvatu hněvu zapálil sám. Poté se přestěhoval do Anglie, pak do Spojených států a nakonec i do Švýcarka, kde v rychlém tempu vydával jednu desku za druhou.

Spolupracoval s Beastie Boys, The Orb nebo Brianem Enem. Své poslední album "Scratch & Scientist Meet Ral Ston To Conquer The Evil Duppies", natočené společně společně Ral Stonem & Scientist, vydal letos.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY