První ochutnávka z nového alba od Dream Theater "The Alien" je epická, ale nijak nepřekvapí

24.08.2021 15:17 - Jiří V. Matýsek | foto: InsideOut Music

Společně s novinkou Iron Maiden patří deska skupiny Dream Theater "A View From The Top Of The World", připravovaná na 22. října, k tomu nejočekávanějšímu, co je v rocku a metalu v plánu na poslední část roku 2021. Prog-metaloví matadoři si dali na čas a až několik týdnů po samotném oznámení chystané studiovky a odhalení artworku a seznamu skladeb, představují také první hudební ochutnávku. A netroškaří - song "The Alien" má velmi solidní stopáž devět a půl minuty.

To je dost prostoru na to, aby kapela předvedla pořádnou porci nápadů i změn. Rychloběžná kytarová sóla i ostré riffy - až se výsledek trochu zvrhává v exhibici Johna Petrucciho -, klenuté refrény, nápadité bicí vyhrávky i složitě strukturovaná basa. Jen ty klávesy tentokrát nemají zas tak moc prostoru, což je trochu škoda. Píseň si drží jasně cílenou linku, neubíjí posluchače neorganicky vrstvenými zvraty. Na druhou stranu, po úvodních tvrděmetalových vznětech se zbytek singlu nese v poněkud opatrném a bohužel i očekávatelném duchu. Krácení by možná prospělo.

Doprovodné video nás bere na cestu vesmírem, za poznáním nových světů. A ano, je to přesně takové klišé, jak to zní. Mimozemšťané jak z čítanky, start rakety s radujícím se personálem, průlet barevnými hvězdnými dálavami... To vše tu je - jsou to vážně pěkné, barevné, místy notně kýčovité obrázky, které si snad ani nehrají na nějaké hlubší poselství. Vizuál celkem dobrovolně uvolňuje místo hudbě. Co ale dělat, když nestrhává obraz ani zvuk?



DOPORUČENÉ ČLÁNKY