Nejrozmanitější slovník ve svých skladbách užívá Patti Smith, z moderních hvězd Billie Eilish

22.08.2021 15:28 - Jiří V. Matýsek | foto: Stephen Sebring

Písňové testy hrají, ať chceme či nechceme, v moderní populární hudbě velkou roli. Kryptické sloky zpívajících básníků nebo slangové flow rapperů zavdávají příčinu k jedné hádce nad jejich interpretací. A těch sporů, kdo je vlastně lepší. Odborníci z webu Wordtips se na to zkusili podívat vědecky a jali se prozkoumat šíři slovní zásoby stovky muzikantů a zároveň textařů - 50 klasiků vybraných z žebříčku nejlepších muzikantů, který sestavil časopis Rolling Stone a 50 nejstreamovanějších moderních interpretů. Výsledkem jejich snažení je graf, který zaznamenává šíři slovní zásoby vybraných hudebníků. Výsledné číselné skóre v podstatě udává rozmanitost jejich jazyka.

Na absolutní špičce se umístila Patti Smith, která v textech o objemu 12 291 slov použila na 2 669 různých výrazů. V přepočtu na 1 000 slov - což je ono výsledné skóre - to vychází na 217 různých slov. Druhá je Joni Mitchell, kterou těsně následuje Björk. Prvním mužem je pak Jim Morrison a hned kousek za ním je Billie Eilish, která má skóre 169 slov na 1 000 vyjádření.

Z moderních interpretů se do smíšené padesátky probojovali například Harry Styles, Lorde, Shakira nebo Janelle Monáe. U legend nejsou nijak překvapivá jména jako Bob Dylan, Lou Reed a Tom Waits. A bez zajímavostí není, že všechny tyhle textařské legendy překonali dva country bardi Johnny Cash a Hank Williams a také bluesman Muddy Watters.

Ty, co žehrají na to, že dneska už ty texty dneska stojí za nic, tahle statistika nepotěší. Ze srovnání starých a nových interpretů totiž vyplývá, že rozdíl, alespoň v šíři slovní zásoby, není tak propastný - pouze 17 slov v průměru.

Detailně můžete výsledky prozkoumat přímo na webu Wordtips, kde najdete jak souhrnnou padesátku, tak dvě oddělené sekce pro 50 legend a 50 nejstreamovanějších umělců.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY