Filmový "Zátopek" se dočká soundtracku na výpravné vinylové edici

19.08.2021 17:04 - Dan Hájek | foto: Minority Records

Nejnovější snímek Davida Ondříčka "Zátopek" si svou premiéru odbude v rámci padesátého pátého ročníku filmového festivalu MFF Karlovy Vary již v pátek 20. srpna. O den později se zde odehraje speciální koncert autorky filmové hudby klavíristky, skladatelky a zpěvačky Beaty Hlavenkové spojený se křtem této nahrávky. Film do kin vstupuje 26. srpna, ve stejný den vychází i jeho doprovodný soundtrack.

Při vlastním aranžování se Beata inspirovala mnoha prvky, nejenom hudebními. "Práce to byla moc krásná, náročná, ale o to víc vzrušující. Bavilo mě dotýkat se lidových písní, které byly oblíbené u Emila a Dany, bavilo mě hudebně pracovat s tempem jeho běhu, bavilo mě hledat cestu hudebního vyjádření, které bude slušet tomuto výjimečnému filmu. A dostat do světa i zlomek našeho hudebního dědictví, stejně jako nás ve světě reprezentuje Zátopkova osobnost a úspěchy. Těšilo mě pracovat se zvuky, klavírem, sound designem, orchestrem, triem a vše kombinovat. Myslím, že odvaha je společnou nití pro celý děj a postavy, stejně tak jako pro tvůrce tohoto filmu," doplňuje sama autorka.

Hlavním aktérem nahrávky je sCore Orchestra pod vedením dirigentky Michaely Rosza Růžičkové. Většina demosnímků vznikala ve studiu Czechmate a symfonické party se posléze natáčely ve studiích České televize. Jejich editaci pak kromě Hlavenkové pomáhali utvářet Michal Pekárek a Milan Cimfe. Finální mix zastřešil Michal Pekárek a o mastering se postaral Matouš Godík ve svém pražském ZKA4T studiu. Jako hosté se zde objevují trumpetista Oskar Török a basista Rastislav Uhrík. Herce Václava Neužila, který ztvárnil samotného Zátopka, je možné zaslechnout ve skladbě "Back Home".

Soundtrack k filmu "Zátopek" vychází 26. srpna a přinese těchto čtrnáct kompozic: Dream, Reunion, Run 188, Dana & Emil, Hectic, Emil & Ron, Betrayal, Footrace, Back Home, Helsinki 5000 m, Zarazice, Unequalled, Marathon, Finish Line. Album vyjde digitálně a na červeném 180gramovém vinylu ve výpravné edici obsahující velkoformátový booklet s fotografiemi z tohoto snímku z dílny Studia Najbrt, lisovalo se v Německu v Pallas Group GmbH. Předobjednávky běží v oficiálním obchodu vydavatelství Minority Records. Níže můžete zhlédnout krátký dokument z natáčení a poslechnout ukázku "Unequalled".



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY