The Killers na albu "Pressure Machine" nabízejí mrazivé příběhy z maloměsta

23.08.2021 00:00 - Ondřej Kocáb | foto: Danny Clinch

The Killers podruhé během posledního roku potěšili své příznivce. Jejich sedmá řadová deska "Pressure Machine" vznikla znenadání jako důsledek nemožnosti koncertovat. Ale právě ono pandemické odloučení v Brandonu Flowersovi vyvolalo všechny bolestivé vzpomínky z rodného Nephi, ze kterých album vychází.
8/10

The Killers - Pressure Machine

Skladby: West Hills, Quiet Town, Terrible Thing, Cody, Sleepwalkers, Runaway Horses, In The Car Outside, In Another Life, Desperate Things, Pressure Machine, The Getting By
Vydáno: 13.8.2021
Celkový čas: 51:17
Vydavatel: Island
Během téměř dvacetileté kariéry si parta z Las Vegas vydobyla postavení přední formace chrlící hity přímo na míru stadionových koncertů. I loňská kolekce "Imploding The Mirage" byla jasným příklonem k popu (možná až moc...). "Pressure Machine" však nabízí mnohem víc. Konečně je tu vlastně nástupce dvojky "Sam's Town", která svým konceptem taktéž tvořila celistvé dílo.

Zapomeňte na pozlátka z města hříchu. Tady jsme na venkově v Nephi, kde nás čekají znepokojivě nešťastné příběhy místních obyvatel. Podle toho je stylizováno celé album - jednotlivé tracky spojují vyprávění místních.

Mnohdy by v nich ani nemuselo jít o zmíněné maloměsto v Utahu - tahle témata mohou pocházet z jakéhokoliv na této planetě a vyznění by přesto zůstalo stejné. Závislost na různých opioidech se promítá v "In Another Life", "Desperate Things" líčí střípky ze života zdejšího strážníka, který se zamiluje do ženy zažívající hrůzy domácího násilí a který se následně odhodlá k vraždě jejího manžela. V "Terrible Thing" je hlavní postavou deprimovaný mladík, jenž kvůli nepochopení jeho homosexuality v nejbližším okolí spatří jedinou naději v sebevraždě.

Na nahrávce se tentokrát podílel taktéž kytarista Dave Keuning, který si v posledních letech raději než zdlouhavé koncertní šňůry dopřál chvíle s rodinou a dvě vlastní sólovky. Naopak poprvé u procesu chyběl basák Mark Stoermer, jehož nepřítomnost zapříčinil covid. Většina kolekce vychází z akustických základů. Slyšet lze vlivy velikánů jako Bruce Springsteen (s tím si mimochodem The Killers nedávno splnili sen) či Young. Muzikanti se nebojí zabrousit ani do country-rockových melodií doplněných pro jejich tvorbu nezvyklou foukací harmonikou.

Keuningova přítomnost je cítit hned v otvíráku "West Hills". Krásně se rozvíjející skladba v pozadí odkazuje ke vzpomínce z devadesátých let, kdy bylo hlavním tématem Nephi dopadení domácího dealera heroinu. Zaujme taktéž hravá "Cody" s výrazným kytarovým sólem v závěru.

Jednou z nejočekávanějších skladeb byl již předem duet s Phoebe Bridgers v "Runaway Horses". Akustická píseň o plačící dívce, jež moc dobře ví, co pro jejího koně znamená zlomenina nohy, očekáváním dostála i díky něžnosti hostující rodačky z Pasadeny. Přestože se nejedná o hity na první dobrou, do rádií by to mohla dotáhnout ať už refrénově silná "In A Car Outside" či teskná springsteenovka "Quiet Things".

The Killers se protentokrát rozhodli vykopat své nejosobnější a nejintenzivnější vzpomínky na dětství a dospívání a tento risk jim vyšel. Celá deska, pohlcená dramatickou intenzitou, nenabízí žádné velkolepé refrény, jež by mohly zdobit koncertní setlisty. Naopak nechává posluchače v pozoru po celou stopáž, podobně jako tomu bylo u prvních dvou nahrávek. Jde o nejlepší materiál po mnoha letech a také o důkaz, že Lasvegaští rozhodně stále mají co nabídnout. Navíc se můžeme těšit na další, podle slov bubeníka Vannucciho, mnohem tvrdší nahrávku, na které aktuálně pracuje kompletní čtveřice.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY