Zemřel Pavel Pelc, baskytarista legendárních Progres 2 a Futurum

24.07.2021 16:52 - Tomáš Rozkovec | foto: Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz

Ve věku jednasedmdesáti let nás ve čtvrtek 22. července navždy opustil muzikant Pavel Pelc, baskytarista, klávesista a skladatel kapel Barnodaj, Progres 2 a Futurum. O jeho skonu informovala v pátek jeho dcera Michaela Vaverková.

Pavel Pelc nastoupil do rozjetého vlaku, který zbyl po Progress Organization. Na počátku 70. let ze Speakers (pozdější název Junior) odešel a stal se členem Skupiny Jana Sochora, která doprovázela folkového zpěváka Boba Frídla a Marthu a Thenu Eleftriadu. Zde se setkal s kytaristou Pavlem Váněm, klávesistou Janem Sochorem a bubeníkem Zdeňkem Klukou, s nimiž v roce 1977 natočil pod hlavičkou kapely Barnodaj album "Mauglí". De facto tak byla obnovena skupina The Progress Organization, jedinou změnou byl právě on - nahradil na postu baskytaristy Emanuela Sideridise, jenž se v první polovině 70. let odstěhoval do Řecka.

Společně s Váněm a Klukou obnovují myšlenku kapely Progres, kterou posléze přejmenují na Progres 2 a natočí "Dialog s vesmírem". Pavel Pelc i po všech různých personálních změnách zůstal téměř u všech progresích reinkarnací a naposledy s nimi nahrál poslední studiovou nahrávku "Tulák po hvězdách".

Po Pelcovi zůstalo zvláštní prázdno. Odešel totiž autor zásadních skladeb jako "Píseň o jablku", "Tisíce očí mých krouží", "To já se vracím", "Neznámý génius" či jeho poslední "Vracím se k tobě".



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY