Ásgeir v komorním klipu k "Sunday Drive" vzpomíná na dětství

10.07.2021 11:48 - Dan Hájek | foto: Ásgeir

Ásgeir vydal svou zatím poslední desku "Bury The Moon" (v islandské verzi "Sátt") loni. Turné se ze známých důvodů muselo částečně přeplánovat, a on tak mezitím skládal nový materiál. Výsledkem bude épéčko "The Sky Is Painted Gray Today", na němž se tento muzikant vrátil ke svým akustickým kořenům. Předznamenává ho čistě klavírní balada "Sunday Drive".

Silné pouto s rodinou, zejména pak s otcem Einarem Georgem Einarssonem, s nímž Ásgeir dává dohromady texty, je jednou z hnacích sil, které při psaní využívá. Tou druhou je pak John Grant, který islandskému hudebníkovi pomáhá s anglickými verši. Novinka "Sunday Drive" z tohoto tvůrčího procesu nevybočuje. Dle autorových slov se jedná o zhudebněnou vzpomínku na dětství: bylo mu sedm a jednoho nedělního odpoledne vyrazili na výlet. Ten však poznamenala nehoda se šťastným koncem - chlapec totiž zůstal osamocen v autě, kde si z dlouhé chvíle začal hrát se řazením, až se vůz najednou rozjel. Tehdy Ásgeir vyvázl jen se čtyřmi stehy na hlavě. Ve výsledné kompozici výrazně ubylo elektroniky a hlavní úlohu hraje skromná klavírní melodie.

Doprovodné video se natáčelo ve studiu Hljóðriti a jeho koncept měla pod palcem trojice Friðjón Jónsson, Guðmundur Kristinn Jónsson a Ívar Kristján Ívarsson, který stál i za kamerou. Natáčelo se živě, ve snímku tak vynikne civilnost a jakási dětská bezelstnost i naléhavost vzpomínek.

EP "The Sky Is Painted Gray Today" vyjde digitálně v pátek 3 září a Ásgeir na něm představí tuto čtveřici písní: The Sky is Painted Gray Today, Sister, On The Edge, Sunday Drive. Fanoušci, kteří dávají přednost fyzickým nosičům, si na limitovaný vinyl neonově oranžové barvy budou muset počkat do jara příštího roku, předobjednávat lze však už teď třeba tady.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY